Shadow

Mai multe probleme pentru Boeing: OMC a decis împotriva sa în litigiul cu Airbus

Organul de apel al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a decis joia trecută în favoarea Uniunii Europene (UE) și Airbus în lungul conflict cu competitorul său Boeing și a concluzionat că Statele Unite (SUA) a menținut subvenții în sprijinul companiei americane contrare reglementărilor internaționale

Organismul OMC a hotărăt că Washingtonul a acordat diferite ajutoare și subvenții, în ciuda faptului că în 2012 organismul internațional cu sediul Geneva (Elveția) a considerat deja că acest tip de măsuri a distorsionat piața, dăunând grav vânzărilor companiei Airbus în diferite campanii comerciale din întreaga lume.

Airbus a început denunțul în 2005, argumentând că anumite stimulente fiscale ale Washingtonului pentru compania americană și alte măsuri, cum ar fi accesul la facilități, echipament și personalul de stat, au încălcat reglementările comerciale internaționale.

În decizia sa, organul de apel subliniază că măsurile de acest tip continuă la 14 ani mai târziu, încălcând normele OMC, inclusiv anumite programe fiscale și stimulente în statele din Washington și Carolina de Sud.

OMC a dat dreptate UE în acuzația că Boeing continuă să beneficieze de subvenția FSC/ETI, a cărei retragere fusese deja dispusă în primii ani de litigiu și a respins toate argumentele prezentate de SUA în faza actuală de recurs. 

Sentința este emisă într-un moment în care Boeing se confruntă cu o criză de credibilitate, din cauza îndoielilor cu privire la siguranța unuia dintre cele mai recent modele, 737 MAX, ca urmare a accidentelor pe care aceste dispozitive le-au suferit în Indonezia în 2018 și în Etiopia pe 10 martie, ale cărei circumstanțe sunt investigate.

UE, prin intermediul Agenției Europene de Siguranță a Aviației, a fost una dintre piețele care a ordonat suspendarea acestui model a lui Boeing pe aeroporturile sale și în spatiul său aerian.

 

Airbus sărbătorește victoria

Airbus consideră că a câștigat o „bătălie importantă” în disputa cu Boeing cu avizul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și a avertizat că, dacă rivalul său și Statele Unite își vor ignora obligațiile, Uniunea Europeană (UE) va putea aplica sancțiuni de „miliarde” de dolari.

Într-o declarație, Airbus și-a exprimat „satisfacția” cu hotărârea în favoarea sa și cea a UE, concluzionând că Statele Unite au menținut subvenții contrare reglementărilor internaționale. 

„Statele Unite și Boeing trebuie să ia noi măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile sale. Nerespectarea acestei cerințe ar oferi UE posibilitatea de a aplica contramăsuri la importurile de produse din SUA”, a spus producătorul european.

Estimările prejudiciului suferit de Airbus pentru acest dispozitiv de subvenționare pentru Boeing se situează între 15.000 și 20.000 de milioane de dolari.

Șeful companiei Airbus pentru acest litigiu, John Harrison, a insistat că „în fața acestui raport rezonabil, a continua să negi că primesc subvenții enorme de la Guvernul american este deja imposibil”.

Consecința pentru Harrison este că „în absența unui acord, Statele Unite (SUA) vor trebui să plăteascp continuu miliarde de sancțiuni anuale adresate fiecăruia dintre programele de operare ale Boeing”.

Airbus a spus că „această propoziție încurajează Statele Unite și Boeing să avanseze constructiv în această dispută pe termen lung și să lupte cu noi pentru a crea un mediu comercial echitabil”.

Compania și-a reiterat disponibilitatea de a se așeza pentru a negocia și a pune capăt riscului unui război comercial. Cu toate acestea, nu acceptă, așa cum intenționează Washingtonul, că europenii să-și retragă complet sistemul de ajutorare ca o condiție prealabilă. EFE

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.