Shadow

Miniștrii turismului din UE optează pentru un model durabil

Miniștrii și reprezentanții din domeniul turismului din Uniunea Europeană au avut marți o reuniune informală la Palma de Mallorca, care s-a încheiat cu aprobarea „Declarației de la Palma”. Acesta este un document în care aceștia pledează pentru trecerea la un nou model durabil pentru un turism „mai verde, digital, incluziv și rezilient”, potrivit secretarului de stat pentru turism, Rosana Morillo. 

Obiectivul este că turismul să contribuie la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică și „să asigure bunăstarea pe termen lung a tuturor celor implicați în lanțul valoric, în special a populației locale”, declarat Morillo.

Prin acest document, aprobat prin aclamație, statele membre ale UE își declară în mod express dorința de a sprijini cercetarea, cunoașterea și inovarea în turism, promovând competivititatea întreprinderilor și creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestora, „acordând o atenție deosebită IMM-urilor și microintreprinderilor și actorilor din turism din regiunile ultraperifice, rurale mai puțin accesibile și depopulate”.

Secretarul de Stat a subliniat că, în cadrul dezbaterilor miniștrilor și șefilor din domeniul turismului din diferitele state membre, „a devenit clar că durabilitatea socială trebuie să meargă mână în mână cu durabilitatea economică și de mediu”.

El a subliniat că angajamentele asumate în declarație sunt în concordanță cu obiectivele în domeniul turismului stabilite de președinția spaniolă a Consiliului UE, care având ca premisă „îmbunătățirea competivității turismului industriei turismului, încearcă să realizeze o transformare către un model mai durabil, mai digital și de mai bună calitate.

Reuniunea miniștrilor de turism
Întâlnirea organizată de președinția spaniolă a Consiliului UE, a avut loc la Palatul de Congrese din Palma. Sursa: Palau de Congressos de Palma.

În cadrul reuniunii organizate de președinția spaniolă a Consiliului UE, directorul general adjunct al Direcției Generale pentru Piața Internă, Industrie și Antreprenoriat (GROW) din cadrul Comisiei Europene, Hubert Martin Gambs, a reamintit că turismul a fost grav afectat de pandemie, dar „este deja pe calea redresării, iar cifrele sunt înconjurătoare pentru 2023”, deoarece în prima jumătate a anului „s-a înregistrat un număr record de 1,5 milioane de înnoptări în UE„.

Oficialul CE a subliniat importanța includerii în declarație a aspectului social al turismului pe ordinea de zi. Un factor care „este esențial în vremuri de criză”, potrivit președinției spaniole, și de care vor beneficia, de asemenea, persoanele cu dizabilități și familiile cu copii sau persoanele în vârstă.

Având în vedere îmbătrânirea populației Europei, investițiile în infrastructură turistică accesibilă „pot contribui la dezvoltarea turismului în afara sezonului”, a declarat Martin Gambs.

Un regulament european va reduce închirierile turistice ilegale

Pe de altă parte, Rosana Morillo a dat asigurări că țările Uniunii Europene speră că noul regulament european privind schimbul de date pentru platformele de închiriere pe termen scurt va fi aprobat pentru a combate mai bine închirierile ilegale: „Credem că va fi un mare pas înainte”.

Secretarul de Stat al turismului pentru Spania a reaminitit că regulamentul, care speră să fie aprobat în timpul președinției spaniole a Consiliului UE din acest semestru, va permite statelor membre și, în cazul Spaniei, comunităților auronome în calitate de administrații competente, să aibă acces la datele privind activitățile care au fost desfășurate în proprietățile anunțate, cu detalii privind activitatea și sejururile.

„Oferta ilegală se combate cu date și informații”, a subliniat Morillo la conferința de presă care a urmat reuniunii miniștrilor UE.

Fenomenul închirierilor turistice ilegale nu numai că crează dificultăți în ceea ce privește accesul rezidenților la locuințe, dar reprezintă, de asemenea, o concurență neloială pentru industria hotelieră, a subliniat Morillo.

În opinia sa, modalitatea de combatere este de a dispune de date și informații, deoarece „în unele cazuri este atât de greu de detectat încât tehnicile tradiționale de inspecție nu ating decât un procent foarte mic pentru a putea fi sancționate”.

El s-a angajat că, de îndată ce regulamentul va fi aprobat, guvernul va merge „cât mai repede posibil” pentru a crea un punct de acces unic unde platformele pot încărca date despre casele de vacanță de pe teritoriul spaniol.

A se ciri și articolul Închirierea turistică ilegală: este soluția în mânile platformelor.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.