Shadow

Închirierea turistică ilegală: este soluția în mâinile platformelor?

Uniunea Europeană lucrează la reglementarea închirerilor turistice pe termen scurt, un subiect care a fost în centrul unuia dintre panelurile de discuții din cadrul Forumului European pentru Turism care a avut loc luni la Palma de Mallorca. În cadrul sectorului există un acord asupra importanței unui cadru legal care să asigure transparența și să contribuie la limitarea avansului ofertei ilegale, care provoacă, printre altele, lipsa de locuințe rezidențiale și scumpirea acestora. Alianța pentru Excelența în Turism (Exceltur) susține că o parte importantă a soluției se află în mâinile platformelor digitale și, prin urmare, solicită un angajament mai mare din partea acestor intermediari.

Piața de cazare este dinamică, iar cazarea turistică s-a înmulțit în ultimii ani, impulsionată de platforme online precum Airbnb. Provocarea constă în găsirea unui echilibru atsfel încât aceste locuințe și proprietăți rezidențiale să poată coexista și să concureze pe picior de egalitate cu hotelurile.

„Propunerea noastră urmărește să ofere un set de instrumente pentru că autoritățile publice să creeze un cadru durabil, echilibrat și proporțional pentru reglementarea închirierilor pe termen scurt”, a explicat Paolo Lavaggi, DG Grow al Comisiei Europene, adăugând că „vorbim despre date, deoarece legislația obligă platformele să le împărtășească” și să asigure astfel transparența.

Mai multe informații în

Airbnb ii critică pe reprezentanții UE care cer o nouă reglementare

Comisia Europeană vrea „mai multă transparență” pe platforme precum Airbnb

Creștere necontrolabilă

„Regulamentul Uniunii Europene este un pas înainte, pentru că transparența este fundamentală, dar este insuficient pentru a lupta împotriva acestui fenomen”, spune Oscar Parelli del Amo, director al departamentului de studii și cercetare al Exceltur din Spania.

Transformarea apartamentelor și caselor în locuințe turistice „crește necontrolat”, subliniază Perelli, amintind că în 2010 cele mai mari 20 de orașe din Spania aveau 350.000 de paturi, iar după pandemie cifra a crescut de peste două ori, ajungând la 800.000, „iar 85% se datorează închirerilor pe termen scurt”.

Închirierea turistică ilegală: este soluția în mâinile platformelor?
Panou de dezbatere la Forumul European pentru Turism cu privire la locuințele de uz turistic și echilibru al orașelor.

Potrivit directorului Departamentului de Studii și Cercetări al Exceltur, este esențial să „cerem mai mult de la platformele online” și să folosim noi instrumente pentru a reduce oferta ilegală de cazare turistică.

În acest sens, Oscar Perelli a explicat pentru HOSTELTUR că „ceea ce cerem de mult timp, pentru a vedea dacă poate fi introdus în etapa finală a regulamentului este să existe un check-in prealabil. Asta înseamnă că, atunci când cineva își încarcă prorpietatea pe platformă, dacă datele privind numărul de înregistrare al adresei și persoana care o încarcă nu se potrivesc cu registrul administrativ corespunzător, fie că este vorba de Andaluzia, Insuelele Baleare sau Catalonia sau orice altă comunitate, acea proprietate nu poate fi încărcată”.

El insistă asupra faptului că nu este dificil de configurat acest check-in în prealabil, deoarece „practic, este un algoritm de verficare, la fel ca atunci când introduci pe internet cartea de identitate, cartea de credit, contul curent, iar dacă nu este corect, îți sare în ochi. Nu este vorba că este conectat la banca ta, ci că algoritmul de numerotare a acelui card sau a acelui număr de cont curent este făcut pentru a verifica dacă este valid. Aceasta este ceea ce solicităm.

„Există un singur jucător care ne poate ajuta în mod cert în a permite sau nu ilegalitatea”, a declarat vicepreședintele Exceltur, José Luis Zoreda, într-un scurt discurs in cadrul Forumului European pentru Turism, afirmând că inițiativa la care se lucrează la Bruxelles nu se va concretiza dacă platformele  permit oferirea de locuințe fără autorizație de utilizare în scop turistic.

„Problema este creșterea ilegală. Problema nu este cea mai bună sau cea mi proastă reglementare”, a remarcat Zoreda susținând că, cu o astfel de înregistrare prealabilă, am rezolva cel puțin 90% din problemele cu care ne confruntăm”. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.