Shadow

Închirieri în scop turistic: acord privind colectarea și schimbul de date în UE

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu asupra unui proiect de regulament privind colectarea și schimbul de date referitoare la închirieri pe termen scurt, cu scopul de a „promova un ecosistem turistic echilibrat în Uniunea Europeană” și de spori transparența aactivității de închiriere pe termen scurt.

Noile norme introduc cerințe armonizate de înregistrare a gazdelor și proprietăților de închiriat pe termen scurt, inclusiv acordarea unui număr unic de înregistrare care să fie afișat pe site-urile web ale proprietăților, cu scopul de a îmbunătăți colectarea și schimbul de date de la gazde și de la platformele online.

În propunere s-a convenit să se alinieze noul regulament la dispozițiile relevante ale Legii privind serviciile digitale și ale Directivei privind serviciile.

Măsurile convenite

După cum a detaliat Parlamentul European, au fost convenite trei puncte cheie:

  1. Înregistrare mai ușoară: textul stabilește o procedură de înregistrare online gratuită (sau la un cost proporțional) pentru proprietățile locative închiriate pe termen scurt în acele țări ale UE care o cer. Odată finalizată, gazdele vor primi un număr de înregistrare care le va permite să își închirieze proprietatea. Autoritățile competente vor cunoaște identitatea gazdei și vor putea verifica informațiile acesteia.
  2. Servicii de închirieri mai sigure: Platformele online vor trebui să se asigure că numărul de înregistrare al gazdei permite utilizatorilor să identifice proprietatea din anunț și că informațiile furnizate sunt fiabile și complete. „Platformele vor trebui să depună eforturi rezonabile pentru a efectua verificări aleatorii ale acestor informații”, spun ei, iar autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine anunțurile ilegale sau pot impune sancțiuni platformelor sau gazdelor care nu se conformează.
  3. Transmiterea datelor: În cadrul acordului, statele membre vor stabili un punct de intrare digital unic pentru a primi lunar date de la platforme cu privire la activitatea gazdelor (de exemplu, adresa specifică, numărul de înregistrare corespunzător, URL-ul de listare). Microplatformele și platformele mici cu o medie de 4.250 de listări sau mai puțin vor face acest lucru o dată la trei luni.
Închirieri în scop turistic: acord privind colectarea și schimbul de date în UE
Închirierile pe termen scurt reprezintă a patra parte din totalul cazărilor turistice din UE. Sursă: Adobe Stock.

Un regulament care să ajute la elaborarea politicilor turistice

Obiectivul regulamentului este de a îmbunătăți transparența în domeniul închirierilor pe termen scurt. Datele colectate vor fi folosite „pentru a întocmi statistici și pentru a permite autorităților publice să evalueze mai bine situația de pe teren și să îmbunătățească serviciile turistice din zona lor”, a explicat Parlamentul European într-un comunicat.

„Toată lumea câștigă cu acordul de astăzi. Noul regulament creează un set unic și simplu de norme de raportare pentru platforme și facilitează procedurile de înregistrare pentru gazde. O mai mare transparență va spori încrederea călătorilor și va ajuta autoritățile să elaboreze politici turistice mai bune pentru a asigura durabilitatea socială și de mediu contribuind în același timp la controlul activităților ilegale”, a declarat Rosana Morrillo, secretar de stat pentru turism din Spania, care prezidează instituția UE.

Parlamentul European și Consiliul, colegiuitorii UE, vor trebui să aprobe și să adopte acordul încheiat înainte ca aceasta să devină lege. După intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a-și adapta sistemele de înregistrare și pentru a crea infrastructura IT necesară.

Închirieri pe termen scurt, un sfert din totalul cazărilor din UE

Închirierea pe termen scurt a apartamentelor, caselor sau camerelor a devenit o formă comună de cazare pentru turiști și călători, impulsionată de platforme online precum Airbnb, Booking, TripAdvisor sau Expedia. Potrivit datelor Eurostat, citate de Parlamentul European, aceste tipuri de cazare reprezintă în prezent aproape un sfert din totalul cazărilor turistice din UE. „Se așteaptă ca această pondere să crească„.

În timp ce aceste închirieri turistice generează beneficii pentru gazde, turiști și unele destinații, ele reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru comunitățile locale, deoarece pun presiune asupra unor prețuri și duc la o lipsă de locuințe la prețuri accesibile și chiar creează o concurență neloială pentru unitățile reglementate.

Mai multe informații

Închirierea turistică ilegală: este soluția în mâinile platformelor?

Comisia Europeană vrea „mai multă transparență” pe platforme precum Airbnb

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.