Shadow

Acestea sunt grevele de transport în plin sezon

În Europa, grevele diferitelor grupuri din sectorul transporturilor continuă, încă nemulțumite, cerând în unele cazuri revenirea la nivelurile de dinaintea pandemiei, iar în altele o creștere pentru a face față inflației în creștere. Este indicat să verificați grevele anunțate pe întreg continentul. Iată o compilație a locurilor și monumentelor în care vor fi declanșate greve în următoarele săptămâni. 

Regatul Unit: Grevă la aeroporturi și trenuri

Grevă la Aeroportul Gatwick din Londra

Personalul de la sol de la Aeroportul Gatwick din Londra este solicitat timp de opt zile lucrătoare în timpul vacanțelor școlare de vară, cea mai aglomerată perioadă a anului, ceea ce este posibil să provoace întîrzieri și anulări pentru călători.

Membrii sindicatului Unite din cadrul companiilor de handling la sol ASC, GGS și Menzies Aviation, care furnizează servicii pentru marile companii aeriene, au fost chemați la grevă în perioada 28 iulie – 1 august și 4-8 august. DHL a anulat grevele, în urma unui acord salarial. 

Protestul presupune că 450 de muncitori de la cele trei companii vor ieși în stradă la ambele date. British Airways, Ryanair, TUI și Wizzair se numără printre companiile aeriene care ar putea fi afectate de grevă.

Greve în plin sezon

Trenurile, mai mult de un an de greve

Sindicatul Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) a anunțat trei zile de grevă în iulie 2023, două au trecut deja, pe 20 si 22 iulie, iar acum urmează ultima grevă sâmbata viitoare, 29 iulie. Acțiunea implică 20.000 de muncitori feroviari de la 14 companii feroviare. Nu se știe dacă acest sindicat va mai declanșa alte greve ale trenurilor în luna august.

Grevele de mare amploare ale trenurilor în Regatul Unit au deja un an, afectând navetiștii și pe cei care participă la evenimente precum competițiile de tenis și cricket de la Wimbledon din acest an.

Sindicatele au avertizat că situația s-ar putea prelungi timp de cinci ani, în condițiile în care negocierile dintre sindicate și companiile feroviare rămân în impas.

Nu toate serviciile vor fi anulate în timpul grevei, iar călătorii ar trebui să verifice site-ul National Rail înainte de a pleca în călătorie.

Membrii sindicatului Aslef, care îi reprezintă pe mecanicii de locomativă, în loc să intre în grevă, nu vor lucra ore suplimentare la 16 operatori de trenuri de luni, 31 iulie, până sâmbătă 5 august. Cu toate acestea, este posibil ca sute de trenuri pe zi să fie în continuare anulate.

Ambele sindicate susțin că mulți dintre membrii lor nu au mai beneficiat de o creștere salarială de patru ani. Ei cer creșteri care să țină cont de nivelul ridicat al inflației.

Transport for Wales și ScotRail nu sunt implicate și vor opera servii normale, dar în zilele de grevă serviciile pot fi mai aglomerate decât în mod normal.

Greve în plin sezon
Pasageri mergând pe jos în timpul unei greve de anul trecut (Sursă: EFE).

Secretarul general al RMT, Mick Lynch a descris ultima ofertă a operatorilor feroviari, reprezentanți de Rail Delivery Group (RDG), ca fiind „slabă”.

„Guvernul continuă să pună cătușe companiilor și nu le va permite să prezinte un pachet care să rezolve această dispută. Iar RMT își va continua campania de protest până când vom ajunge la un acord negociat privind salariile, condițiile de muncă și securitatea locurilor de muncă”.

Mick Whelan, secretarul general al Aslef, a declarat că, încă o dată, nu au găsit alternativă la grevă, amintind că s-au așezat în permanență la masa negocierilor cu bună credință, încercând să rezolve conflictul, iar pentru ei este clar că atât operatorii feroviari, cât și guvenul nu doresc să pună capăt acestuia.

„Nu vrem să deranjăm publicul. Vrem doar ca membrii noștri să fie plătiți în mod echitabil în timpul unei crize a costului vieții, cu o inflație de peste 10%, și să ni se ia în considerare termenii și condițiile”.

Din partea operatorilor, un purtător de cuvânt al RDG a declarat: „Am făcut deja trei oferte pe care executivul RMT le-a blocat fără o explicație convingătoare”. Aceasta a adăugat că rămân deschiși la negocieri și că doresc să le ofere muncitorilor lor o creștere salarială, dar până când sindicatele nu se vor angaja în ceea ce privește deficitul de 30% din venituri, este dificil să avanseze.

„După un an de grevă, atât pasagerii, cât și lucrătorii feroviari s-au săturat de șefii de sindicat care se joacă politic cu viețile lor”.

Greve în Portugalia

EasyJet a anulat 350 de zboruri spre și dinspre Portugalia înainte de greva personalului de cabină din 21-25 iulie, a anunțat sindicatul personalului de cabină SNPVAC. Aceasta va fi a treia grevă a sindicatului de la începutul anului.

Germania: Amenințare de greve în sectorul feroviar

Sindicatul german EVG, care îi reprezintă pe muncitorii din domeniul feroviar și al transporturilor, a convocat o serie de „greve de avertisment” în acest an din cauza problemelor salariale. Acestea au afectat Deutsche Bahn, serviciile feroviare și alte rute feroviare.

Negocierile salariale au ieșit în iunie, ceea ce a dus la perpectiva unei noi greve. Datele nu au fost încă anunțate, dar membrii de sindicat sunt pregătiți să voteze pentru o grevă nelimitată.

EVG a declarat că, în cazul care nu se ajunge la un acord, este posibil ca grevele să aibă loc la toamnă, provocând mai puține perturbări în timpul sezonului de Crăciun.

Posibilă grevă la Lufthansa

Piloții Lufthansa analizează în prezent o nouă ofertă salarială din partea companiei aeriene. Echipajul tehnic a convenit cu compania aeriană germană asupra unui armistițiu de grevă care s-a încheiat la 30 iunie, ceea ce înseamnă că deschide posibilitatea unei noi greve de vară dacă aceștia resping oferta.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.