Shadow

Europa vrea să devină continentul startup-urilor și al unicornilor

Europa își dorește să devină cea mai mare piață pentru startup-uri și antreprenori, evidențiind potențialul conferit de o piață de 450 de milioane de consumatori. Nu degeaba este continentul cu cel mai mare număr de startup-uri, dar acestea trebuie să fie mai dinamice în dezvoltarea lor. Din acest motiv, cele 26 de țări membre ale Uniunii Europene, la care a aderat Islanda, au creat ESNA (Europe Startup Nation Alliance), care a fost prezentat la Web Summit de la Lisabona de către ministrul de stat, economie și tranziție digitală al PortugalieiPedro Siza Vieira și de Eoghan O’Neil de la Direcția Generală pentru Rețele și Conținut și Tehnologia Comunităților a Comisiei Europene. Obiectivul este, în cuvintele ministrului, „să promovăm creșterea unei idei, produs sau serviciu bun în orice țară sau continent, indiferent de proveniența ei, pentru că aceasta nu este o competiție între țări. Europa vrea să devină continentul startup-urilor și al unicornilor„. 

Așa a luat naștere ESNA, potrivit lui Pedro Siza Vieira, ca „un angajament al tuturor țărilor semnatare față de antreprenori și startup-uri, dar și cu ambiția ca întreaga UE să primească și să dezvolte cele mai bune idei, care să aibă impact asupra ocupării forței de muncă, o economie mai dinamică și în menținerea modului de viață european”.

ESNA va sprijini guvernele europene să-și îmbunătățească condițiile structurale pentru dezvoltarea stratup-urilor, pentru a se asigura că acestea au totul pentru a crește în orice fază a ciclului lor de viață.

Pentru aceasta, ei propun, după cum a explicat ministrul portughez, „să se stabilească standarde de dezvoltare de la nașterea startup-urilor până la creșterea ulterioară a acestora, să se definească cele mai bune practici oferite de fiecare ecosistem pentru implementarea celui cu cel mai mare potențial, să se ofere suport tehnic pentru țări, să monitorizeze evolutția acesteia pe continent și împărtășirea pe o platformă a datelor rezultate în timp real, atât cele publice, cât și cele private, pentru a confirma capacitatea sistemului”.

Ministrul portughez Siza Vieira și Eoghan O’Neil de la Comisia Europeană au condus tăierea oficială a panglicii ESNA la Web Summit, cu reprezentanții țărilor semnatare.

În acest fel, ESNA va colabora cu cele 27 de țări pentru a implementa opt standarde necesare pentru a se asigura că startup-urile europene se bucură de cele mai bune condiții pentru a crește în diferitele faze ale ciclului lor de viață:

– Accelerează crearea de startup-uri și facilitează intrarea acestora pe piață, de exemplu, ajutând la crearea unei noi companii într-o singură zi.

– Atragerea și păstrarea talentelor, de exemplu, prin eficientizarea proceselor de obținere a vizelor pentru a facilita intrarea talentelor din afara UE.

– Stock options, de exemplu, care sunt scutite de impozit înainte de a fi încasate.

– Inovarea în legislație, permițând startup-urilor să experimenteze.

– Achiziția de inovare, de exemplu, prin eliminarea impedimentelor administrative care ar puteaa dezavantaja startup-urile.

– Accesul la finanțare, de exemplu, prin creșterea cantității și diversității capitalului de creștere.

– Incluziunea socială, diversitatea și protecția valorilor democratice, de exemplu prin încurajarea angajării de personal divers de gen, etnie, vârstă și religie.

– „Digital-first”, de exemplu prin promovarea interacțiunilor dintre autorități și startup-uri prin interfețe digitale.

Și toate acestea, așa cum a subliniat Eoghan O’Neil, „cu sprijinul Comisiei Europene pentru a facilita un proces rapid de dezvoltare a celor mai bune talente„. Și există deja date, așa cum a fost anunțat până la sfârșitul anului 2021, hub-ul de inovare cu sediul la Lisabona va fi implementat.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.