Shadow

Cupa Mondială de Fotbal 2030: ce impact va avea asupra sectorului turismului

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a anunțat săptămâna aceasta că Spania, alături de Portugalia și Maroc, vor organiza Cupa Mondială de Fotbal în 2030. Candidatura comună depusă de aceste trei țări a prevalat celei sud-americane, deși meciurile de deschidere vor avea loc în Argentina, Uruguay și Paraguay. Găzduirea acestui important turneu va reprezenta, de asemenea, un impuls major pentru turism. Toate trei își propun să crească sosirile de vizitatori și chiar să le dubleze, cum este cazul Marocului. Spania, la rândul său, estimează un impact de 5,5 milioane de euro. 

Primele meciuri din acest campionat vor avea loc în Uruguay, Argentina și Paraguay, ca un omagiu adus Cupei Mondiale care s-a jucat în 1930 pe pământ uruguyan și care a fost prima din istoria sa.

De acolo, campionatul se va muta în Spania, Portugalia și Maroc și, odată cu el, fanii acestui sport. Pe lângă înmulțirea numărului de vizitatori, acest eveniment va avea un mare impact asupra promovării turistice a destinațiilor.

Cupa Mondială de Fotbal din 2030 va avea un impact de aproximativ 5,5 miliarde de euro asupra sectorului turismului din Spania, potrivit ministrului în exercițiu al Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, într-un interviu acordat ziarului Marca. „Pentru fiecare euro investit, va genera 4,3 euro în PIB (Produsul Intern Brut) și 1,3 euro în încasări fiscale”, a adăugat el. De asemenea, el estimează că vor fi create 82.000 de noi locuri de muncă.

Cupa Mondială de Fotbal din 2030 și impactul său asupra turismului
Cupa Mondială va stimula sosirile de vizitatori în țările amfitrione.

Portugalia, una dintre destinațiile cu cea mai rapidă creștere în ultimii ani, se bazează, de asemenea, pe acest eveniment sportiv pentru a-și asuce imaginea și resursele într-un număr mare de țări și pentru a crește astfel numărul de vizitatori.

Pe lângă colaborarea în organizarea Cupei Mondiale de Fotbal, în Spania și Portugalia colaborează deja în domeniul turismului pentru a stimula fluxul de vizitatori de ambele părți ale frontierei. De exemplu, a fost lansată o strategie de turism transfrontalier în 2023.

În cazul Maroculuiministra turismului, Fatim-Zahra Ammor, a declarat că aspiră să dubleze sosirile de turiști, potrivit Efe.

„Țara noastră continuă să obțină mari triumfiuri”, adaugă ministra într-un mesaj postat pe contul sau de Linkedin. Ea subliniază ca marocanii sunt „foarte mândri” să găzduiasca Cupa Mondială alături de Spania și Portugalia.

Vestea a reprezentat un impuls pentru sectorul turistic din această destinație, care în urmă cu mai puțin de o lună a suferit un cutremur major.

Trebuie amintit că țara a primit 11 milioane de turiști în 2022, cu 84% mai mulți decât în 2019, înainte de pandemie. În primele șase luni din 2023, aeroporturile marocane au înregistrat un număr record de pasageri, cu un total de 12,1 milioane de călători, cu 5% mai mult decât în 2019.

A se citi și Cupa Mondială de Fotbal, o pârghie pentru planul turstic al Qatarului

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.