Shadow

Cererea globală de croaziere în funcție de cele mai recente tendințe

Croazierele rămân unul dintre cele mai dinamice și cu cea mai rapidă creștere din sectorul turismului. După o creștere de 14% în 2023, în 2024 sunt așteptați 36 de milioane de pasageri de croazieră la nivel mondial, potrivit unui raport al Asociației Internaționale a Liniilor de Croazieră (Cruise Lines International Association – CLIA), care precizează, de asemenea, că 86% dintre turiștii de croazieră intenționează să repete, cu 6% mai mult decât înainte de pandemie. 

Această creștere a numărului de pasageri a făcut ca unele destinații să se confrunte cu o creștere uriașă a croazierelor, într-un comparativ stabilit între 2022 si 2023, potrivit datelor compilate de Iglu Cruise, care arată o creștere de 592% în America de Nord, 253% în Africa și 33% în Insulele Britanice.

America de Nord

În Florida, Miami rămâne cel mai aglomerat port de croazieră din lume, cu peste cinci milioane de vizitatori în fiecare an, incluzând îmbarcările, debarcările și escalele (CLIA). Între timp Port Canaveral este al doilea cel mai vizitat port din lume, cu peste 4,3 milioane de vizitatori în fiecare an. Iar în Mexic, Cozumel se află pe locul al treilea, cu peste 3,8 milioane de vizitatori.

Cererea globală de croaziere în funcție de cele mai recente tendințe
Croaziera Britannia a P&O Cruises. Sursă: P&O Cruises.

În același timp, locuri precum Canada și Alaska au înregistrat, de asemenea, o creștere a cererii, potrivit Google Trends Data. Atunci când se face o comparație de la an la an, există o creștere de 30 la sută a căutărilor pentru termenul „croazieră în Canada”, în timp ce „croazieră în Alaska” a crescut cu 17 la sută.

„Am văzut câteva nave noi și interesante lansate în 2023, cum ar fi Disney Wish, care navighează din porturi populare din SUA, cum ar fi Miami și Orlando”, a delcarat Dave Mills, director comercial al Iglu Cruise.

Africa

De asemenea, Lonely Planet a desemnat recent Africa de Sud ca fiind una dintre cele mai bune țări de vizitat în 2024 în raportul său Best în Travel Report, menționând Parcul National Kruger, unde vizitatorii îi pot vede pe cei Cinci Mari, ca element de atracție. Cele mai vizitate porturi de pe continent sunt Cape Town, Port Elizabeth, Durban.

Datele Google Trends arată, de asemenea, o creștere de 80 de procente a termenului „croazieră în Africa” în ultimul an. Și merită menționat ca la capătul continentului, Marocul se află, de asemenea, pe lista cunoscutului ghid, dunele Erk Chebbi și muntele Jebel Toubkal, cel mai înalt munte din Africa de Nord, fiind numite ca unele dintre cele mai bune atracții.

„Am văzut tururi mult mai captivante în Africa, in special în Africa de Sud. Tururile în regiunea viticola Stellenboch și, bineînțeles, safari-urile sunt activități foarte populare”, a declarat Mills.

Artic

Tendințele croazierelor în Artica au crescut cu 201,3% în 2023. Cercul Artic și, în special, aurorele boreale au crescut constant de ani de zile ca aspirații de top pentru croazierele din această zonă, care acum includ și observarea stelelor. Cele mai vizitate porturi sunt Alesund, Bergen, Tromso.

Norvegia, Islanda și Groenlanda sunt câteva dintre destinațiile care au înregistrat o creștere a cererii de croaziere. Temperaturile record înregistrate în sudul Europei în timpul lunilor de vară ar putea fi unul dintre motivele acestei creșteri a cererii de călătorii în climatele mai reci, potrivit Iglu Cruises:

„Din ce în ce mai mulți călători caută destinații de vară mai răcoroase pentru a scăpa de căldura intensă din Mediterana, o tendință care credem că va continua să crească până în 2024″.

America de Sud

America de Sud, între timp, a înregistrat o creștere de 149,1% a cererii în 2023, comparativ cu 2022, precum și o creștere de 32% a termenului „croaziere în America de Sud” pe Google Trends. Destinațiile de pe listă de dorințe, cum ar fi Insulele Galapagos și Cascada Iguazu, ar putea fi motivul acestei creșteri, cu Puerto Ayora, Baltra, Quito, ca escale principale.

Fiind un continent cu multe contraste, America de Sud este o „destinație atractivă pentru cei care caută aventură”. Munți accidentați, păduri tropicale izolate, cascade și plaje pot fi găsite în diferite părți ale regiunii. „Râul Amazon, Cristos Mântuitorul și Macchu Picchu sunt câteva dintre destinațiile turistice de renume mondial pe care trebuie să le vezi și să le adaugi pe lista de dorințe”, a detaliat Dave Mills.

Asia

În cazul croazierelor pe distanţe lungi, cererea de croaziere în Asia a crescut cu 98,5% în 2023. În special, „croazierele și circuitele noastre intensive în Japonia sunt cele mai vândute. Muntele Fiji și tururile orașului Tokyo sunt mari vânzători”, a declarat Iglu Cruises. În general, porturile care primesc cei mai mulți vizitatori din partea continentului sunt Kuala LumpurTokyo și Hong Kong.

Alte articole despre croaziere:

Atacurile din Marea Roșie pun capăt sezonului de croazieră

Cat de mult s-a schimbat pasagerul croazierelor de lux?

„Asia oferă, de asemenea, o mare diversitate în ceea ce privește peisajele și cultura. Destinațiile din Thailanda, China, Singapore, Japonia și Malaezia i-au uimit pe vizitatori de ani de zile, iar tot mai mulți turiști caută să vadă ce are Asia de oferit. Orașele pline de energie, amestecate cu peisaje frumoase și climatul tropical, sunt foarte atractive pentru călători”, a declarat directorul comercial al companiei.

Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, cererea de croaziere a crescut cu 90,6%. Orașul antic Petra, Burj Khalifa, Fântâna din Dubai și Centrul Marii Moschei Sheik Zayed se numără printre atracțiile din Orientul Mijlociu care au primit premiul The Travellers Choice Best of the Best pe TripAdvisor în 2023. Iar turul de explorare a dunelor roșii din Dubai a fost clasat pe locul al patrulea în topul celor mai bune 25 de activități turistice din lume.

Doha a devenit un port de escală sau o destinație de escală. Cu toate acestea, principalele sunt Dubai, Abu Dhabi și Muscat. 

Caraibe

Tendințele în materie de croaziere în Caraibe au crescut cu 58,8%, iar cererea de croaziere transatlantice a crescut cu 45,9%. Potrivit raportului CLIA, zona rămâne principala destinație pentru vizitatorii de croazieră cu peste 15 milioane de vizitatori în 2022. Nassau, capitala Bahamas este, de asemenea, al cincilea cel mai vizitat port din lume, cu peste 3,3 milioane de vizitatori. Cozumel, Philipsburg și Charlotte Amalie se evidențiază, de asemenea.

Europa

În cazul Europei, cererea de croaziere a crescut cu 32,9%. În special, porturile Southampton, Barcelona și Lisabona. Mai exact, Barcelona este al șaptelea cel mai vizitat port din lume și primul din Europa cu 2,5 milioane de vizitatori în fiecare an. În timp ce Southampton este al nouălea cel mai vizitat port din lume, cu peste 2 milioane de vizitatori pe an.

Potrivit raportului privind starea industriei croazierelor, Europa de Nord este al doilea cel mai vizitat loc de către călătorii de croazieră, urmat de Mediterana de Est, pe locul șase.

„Mai aproape de casă, multe linii de croazieră au dedicat unele dintre cele mai bune nave ale lor pentru a deservi piețele europene. Anthem of the Seas de la Southampton, Sky Princess, P&O Iona și MSC Virtuosa au contribuit la creșterea numărului de rezervări în Europa”. 

Insulele Britanice

Tendințele în materie de croaziere în Insulele Britanice au crescut cu 33,3% în 2023. „Vedem aceeași cerere în Europa reflectată în Insulele Britanice. Am constatat că cererea pentru croazierele de coastă din Regatul Unit, care a atins un vârf de necesitate în 2021, a fost susținută de la an la an de atunci”, a explicat Dave Mills.

Datele guvernului britanic sugerează că peste doua milioane de pasageri de croazieră vizitează insulele britanice în fiecare an, 89% dintre aceștia trecând prin Southampton. De la pandemie încoace, s-a înregistrat, de asemenea, o creștere a cererii de croaziere fără zbor. Alte porturi din Insulele Britanice frecventate, de asemenea, de pasagerii de croazieră sunt Belfast, Kirkwall, Invergordan și Lerwick.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.