Shadow

Cer să se poată călători în Europa fără vaccinare sau test

Cele mai mari asociații de aeoroporturi și companii aeriene, ACI și IATA, solicită în ziua în care se implinesc doi ani de la declararea unei pandemii de către OMS, să fie eliminate toate restricțiile de călătorie din cauza covid în Uniunea Europeană, eliminând chiar și cerința de vaccinare. 

ACI Europe (Airports Council International) și Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) au cerut ridicarea tuturor restricțiilor COVID rămase care sunt aplicate călătoriilor în UE și în spațiul Schengen.

Aceasta include „toate cerințele de testare, necesitatea de a prezenta dovada vaccinării sau a completa un formular de localizare a pasagerilor, precum și încetarea purtării măștilor pentru călătoriile în interiorul său sau între statele în care utilizarea lor nu mai este necesară în alte medii interioare”.

Aeroportul Fiumicino din Roma.

Covid-19, și în special varianta Omicron, „este acum răspândită în toată Europa, iar imunitatea populației este la un asemenea nivel încât riscul de spitalizare sau de deces a fost redus drastic, în special pentru persoanele vaccinate”, au spus asociației.

Ținând cont de faptul că multe state europene au ridicat restricțiile interne pentru covid, precum necesitatea de a oferi acreditări de sănătate, test sau certificat de vaccinare, pentru a intra la evenimente sociale, sau cerința purtării măștii în spațiile publice, consideră că nu ar trebui făcută o excepție cu călătoriile în regiune.

„Eforturile de monitorizare a contactelor sunt, de asemenea, reduse făcându-le redundante pentru călătorii internaționali”, susțin IATA și ACI.

„Pe măsură ce țările europene deschid și elimină restricțiile, este logic să se elimine restricțiile similare în transportul aerian. 

„Pe 11 martie se împlinesc doi ani de când OMS a anunțat că COVID-19 este o pandemie globală. În acel timp, am văzut tot mai multe dovezi că restricțiile la frontieră sunt ineficiente. Cele mai recente cercetări de la OXERA și Edge Health confirmă că, până la identificarea, unei variante îngrijorătoare și implementarea restricțiilor, transmiterea trasfrontalieră va fi deja produsă”, afirmă comunicatul lobby-ului de transport aerian.

Imunitatea populației Europei este puternică, iar COVID-19 este acum, în esență, o boală endemică. 

„A sosit momentul să concentrăm eforturile covid asupra supravegherii și să eliminăm restricțiile rămase în EU. Acest lucru îi va determina pe oameni să călătorească și să sprijine locurile de muncă care revin în transportul aerian european și în sectoarele călătoriilor”, a declarat Rafael Schvartzman, vicepreședinte regional IATA pentru Europa.

„Eliminarea tuturor restricțiilor legate de COVID-19 va restabili în cele din urmă pe deplin libertatea de a călători. Va fi un impuls foarte necesar pentru toate sectoarele de călătorie și turism care au fost forțate să reducă sute de mii de locuri de muncă în timpul pandemiei”, a declarat Olivier Jankovec, director general al ACI Europe.

Într-o scrisoare adresată miniștrilor Transporturilor și Sănătății din statele membre UE, IATA și ACI Europe au solicitat:

  • Eliminarea tuturor restricțiilor de la frontieră și de călătorie legate de sănătate înainte de sezonul de vară, în special testarea, monitorizarea contactelor și certificatelor de vaccinare, cel puțin pentru zborurile din interiorul UE.
  • Alinierea restricțiilor sanitare aplicabile aviației cu cele aplicate la nivel național, în special cu referire la utilizarea măștilor.
  • Permiterea pasagerilor vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS să călătorească în UE din țări terțe în aceleași condiții ca și pasagerii vaccinați cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
  • Aceștia au reiterat rolul vital pe care îl joacă Certificatul Digital Covid (DCC) al UE în a oferi statelor încrederea de a redeschide granițele și de a reporni călătoria: va continua să fie crucial, în special pentru cetățenii europeni care călătoresc în străinătate, precum și pentru țările terțe.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.