Shadow

Anul 2020 s-a încheiat cu un miliard de turiști mai puțini în lume

Organizația Mondială a Turismului (OMTconfirmă faptul că 2020 a fost cel mai prost an din istoria turismului, deoarece un miliard de călători mai puțini au fost înregistrați în toată planeta în comparație cu 2019, un an care a finalizat cu 1,5 miliarde de călători. Această scădere reprezintă o scădere de 74%, „datorită unei scăderi fără precedent a cererii și a restricțiilor generalizate asupra călătoriilor” impuse de pandemia de COVID-19, a declarat entitatea menționată, care amintește că, în criza economică globală din 2009, scăderea a turismului a fost de 4%. 

Ultimul Barometru Mondial al Turismului al OMT concluzionează că prăbușirea călătoriilor internaționale reprezintă o pierdere estimată de 1,3 trilioane de dolari din veniturile din export, număr de peste 11 ori mai mare decât cea înregistrată în criza economică din 2009. În plus, această situație a pus în pericol între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă directe în turism, majoritatea în companii mici și mijlocii.

„S-au făcut multe lucruri pentru ca, călatoriile internaționale să fie sigure, dar suntem conștienți că criza este încă departe de a fi terminată”, spune secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili.

Pe regiuni, Asia si Pacific, cu 300 de milioane de vizitatori mai puțin în 2020, cu 84% mai puțin decât un an mai devreme, au înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor. Orientul Mijlociu și Africa au înregistrat un declin de 76%, respectiv 70%.

În Europa, scăderea a depășit 70%, în ciuda revenirii scurte din vară, și a suferit cea mai mare scădere în termeni absoluți, cu o scădere de peste 500 de milioane de turiști. În America, scăderea a fost de 69% la sosirile internaționale, cu rezultatele ușor mai bune în ultimul trimestru al anului.

Toate destinațiile își pun acum încrederea în vaccinuri pentru a reactiva sectorul. Un proces care poate dura mai mult decât se aștepta luând în considerare întârzierele în livrarea acestuia de către companiile farmaceutice. În plus, în timp ce se lucrează pentru realizarea imunizării, pandemia continuă să se extindă și multe țări reintroduc restricții mai stricte asupra călătoriilor – testare obligatorie, carantine și chiar închiderea frontierelor – care îngreunează reluarea călătoriei.

În acest context, perspectivele de redresare pentru 2021 sunt foarte diverse, potrivit ultimului sondaj realizat în cadrul grupului de experți al OMT. Aproape jumătate dintre cei chestionați (45%) prevăd o perspectivă mai bună în 2021 decât în 2020, în timp ce 25% așteaptă un comportament similar și 30% o înrăutățire a rezultatelor din acest an.

Perspectivele generale pentru o revenire în 2021 par să se fi înrăutățit. 50% nu cred că recuperarea va avea loc până în 2022, comparativ cu 21% care și-au exprimat opinia în octombrie 2020. 

Cealaltă jumătate vede în continuare o potențială revenire în 2021, deși așteptările sunt mai mici decât sondajul din octombrie anul trecut (79% se așteptau la recuperare în 2021).

În plus, indiferent de momentul în care are loc mult așteptata reactivare, grupul de experți al OMT prezice o creștere a cererii de activități turistice în natură și în aer liber, cu un interes crescând pentru turismul intern și experiențe de „călătorie lentă”.

Pe termen lung, majoritatea experților susțin o revenire la nivelurile pre-pandemice nu va avea loc înainte de 2023, în timp ce 41% consideră că nivelurile din 2019 nu vor fi recuperate până în 2024 sau chiar mai târziu. 

Scenariile extinse ale OMT pentru 2021-2024 indică faptul că turismul internațional ar putea dura între doi ani și jumătate până la patru ani pentru a reveni la nivelurile din 2019.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.