Shadow

Acțiuni pentru gestionarea crizei și accelerarea redresării turismului

Organizația Mondială a Turismului (OMT) a lansat un set de recomandări pentru gestionarea crizei și accelerarea recuperării sectorului turistic mondial din impactul dur al crizei cauzate de pandemia de coronavirus, un document care este primul rezultat al Comitetului Mondial de Criză pentru Turism, alcătuit din organismul cu reprezentanți la nivel înalt al turismului și a sistemului Națiunilor Unite în ansamblu. 

Organizația, recunoscând că turismul și transporturile sunt printre sectoarele cele mai afectate de criză, a solicitat un sprijin urgent și ferm pentru a ajuta sectorul turistic global nu doar să se recupereze din provocoare fără precedent a COVID-19, ci și „o mai bună revenire la creștere”, în speranța că astfel de recomandări vor ajuta guvernele, sectorul privat și comunitatea internațională să depășească această „urgența socială și economică fără precedent care este COVID-19”.

Potrivit celei mai recente evăluari a OMT, mișcările turistice internaționale din lume pot scădea între 20 și 30% în acest an față de 2019, din cauza restricțiilor de călătorie actuale, o scădere care va însemna o scădere a veniturilor de până la 410.000 de milioane de euro (a se vedea știrea: Turismul mondial va scădea cu până la 30% și va pierde venituri de 410.000 mil. €).

Secretarul general al OMT, Zurab Pololishkavili, a explicat că aceste recomandări oferă țărilor: „o listă de măsuri posibile pentru a ajuta sectorul nostru să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile cu risc în acest moment”. Și a adăugat:

„Atenționarea impactului asupra locurilor de muncă și a lichidității, protejarea celor mai vulnerabili și pregătirea pentru recuperare trebuie să fie proprietățile noastre”. 

Trei domenii cheie

Recomandările de acțiune sunt primul set corespunzător de măsuri pe care guvernele și actorii din sectorul privat le pot lua acum și în lunile complexe care urmează. Pololishkavili a subliniat că „pentru ca turismul să-și desfășoare potențialul de a ajuta societățile și țările întregi să se recuperează din această criză, răspunsul nostru trebuie să fie rapid, coerent, unit și ambițios”.

În total, noul ghid oferă 23 de recomandări pentru a acționa, împărțite în trei domenii cheie:

  • Gestionarea crizei și reducerea impactului. Recomandările cheie se referă la menținerea forței de muncă, sprijinirea freelancerilor, asigurarea lichidității, promovarea dezvoltării competentelor și revizuirea călătoriilor, impozitelor, taxelor și reglementările legate de turism. Recomandările iau în considerare probabilitatea unei recesiuni economice. Având în vedere că turismul folosește mult forța de muncă, va fi un sector care va suferi o criză severă, cu milioane de locuri de muncă amenințate, în special locuri de muncă ocupate de femei și tineri, precum și de grupuri marginalizate.
  • Oferirea de stimuli și accelerarea recuperării: Acest set de Recomandări subliniază importanța furnizării de stimuli financiari, cu politici fiscale favorabile, ridicării restricțiilor de călătorie de îndată ce permite o situație de urgență pentru sănătate, ușurarea regimului de vize, promovarea comercializării acum încrederea consumatorilor, printre alte măsuri, pentru a accelera recuperarea. Recomandările cer, de asemenea, ca turismul să includă în mod proeminent politicile de recuperare și planurile naționale de acțiune.
  • Pregătirea pentru mâine: Subliniind capacitatea excepționala a turismului de a conduce creșterea la nivel local și național, Recomadările cer să se acorde mai multă atenție contribuției turismului la Agenda de Dezvoltare Durabilă și consolidarea rezistenței, învățând din lecțiile actualei crize. Recomandările cer guvernelor și actorilor din sectorul privat să elaboreze planuri de pregătire și să utilizeze această oportunitate pentru a face tranziția la economia circulară.

 

Comitetul Mondial de Criză pentru Turism 

OMT a format în urmă cu doar o săptămână Comitetul Mondial de Criză pentru Turism pentru a ghida sectorul în răspunsul său la criza COVID-19 și pentru a construi bazele viitoarei reziliente și creșterea durabilă (a se vedea știrea: OMT crează un comitet global de criză pentru turism ca urmare a coronavirusului)

Comitetul este format din reprezentanți ai Statelor Membre ale OMT și ai Membrilor Afiliați, precum și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO), Organizația Maritimă Internațională (OMI). Sectorul privat este reprezentat de Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI), Asociația Internațională a Liniilor de Croazieră (CLIA), Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și World Travel and Tourism Council (WTTC) pentru a garanta un răspuns coordonat și eficient.

Documentul cu Recomandări poate fi descărcat de pe site-ul web al OMT.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.