Shadow

60% dintre muncitori trebuie să își actualizeze competențele în următorii trei ani

Din cauza schimbărilor tehnologice demografice, de mediu și culturale din societate, care vor determina transformări domeniul ocupării forței de muncă, șase din zece muncitori vor avea nevoie de formare profesională în următorii trei ani, avertizează raportul „Training Trends” al Randstad Research. Problema este că aproape jumătate dintre ei nu vor putea accesa această formare pentru a-și actualiza cunoștințele și competențele. 

Noul model productiv și social va necesita profesioniști cu cunoștințe și competențe adecvate, motiv pentru care formarea este esențială pentru competitivitatea întreprinderilor.

Studiul Randstad spune că, în ciuda importanței crescânde a perfecționării profesionale, „aproape jumătate (44%) dintre muncitorii care vor avea nevoie de formare până în 2027 nu vor putea acces la aceasta„.

În acest sens, ei explică faptul că în 27% din cazuri nu vor putea face acest lucru pentru că formarea nu va fi disponibilă în perioada respectivă, în timp ce 16% o vor primi, dar pentru a-și schimba locul de muncă (recalificare), potrivit datelor din The Future Jobs Report 2023 colectate Randstad Research.

Randstad Research subliniază că formarea „a devenit un aspect esențial pentru accesul pe piața forței de muncă” și reamintește că tinerii (25-29 ani) din Uniunea Europeană (UE) cu un nivel ridicat de formare suferă de un șomaj care este la jumătate (12,5%) față de cel al tinerilor cu un nivel scăzut de formare (24,5%).

60% dintre muncitori trebuie să își actualizeze competențele
Un nou model productiv și social are nevoie de muncitori cu competențele potrivite. Sursă: Unsplash.

Ce profiluri vor avea nevoie de mai multă pregătire?

Nevoile de formare vor fi generale, deoarece toți angajații sau profesioniștii vor trebui să își actualizeze cunoștințele și competențele pentru a interacționa cu noile tehnologii, pentru a produce în mod mai durabil și pentru a lucra în organizații mai flexibile, mai diverse și mai intruzive.

Cu toate acestea, printre profilurile care vor avea nevoie de mai multă formare se numără cele legate de tranziția digitală și de mediu, precum și cele legate de schimbările în modelele de consum și de înlocuirea generațiilor.

Sectorul tehnologic, de exemplu, va avea nevoie de competențe tehnice și complementare în materie de inteligență artificială, robotică sau realitate imersivă. Profesiile cele mai afectate de schimbările demografice vor trebui, de asemenea, să formeze un număr mai mare de persoane pentru a furniza servicii în sectorul sănătății sau al îngrijirii, deși alte profesii, cum ar fi cele din domeniul agrementului și al culturii, al turismului, al modei, al cosmeticii sau al securității, vor cunoaște un boom datorită schimbărilor în cerere.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.