Shadow

World Travel Monitor: Care este cea mai bine cotată destinație din lume?

Călătoriile în străinătate au înregistrat o creștere puternică în 2023, cu o creștere de 33% față de anul precedent, deși a fost încă cu 12% sub nivelurile din 2019, anul de dinaintea pandemiei. Iar printre cele mai vizitate destinații din lume, Spania, cu aproape 10% a primit cei mai mulți călători, urmata de Statele Unite. Între timp, Dubai a fost cel mai bine cotat, potrivit datelor din raportul World Travel Monitor al companiei de consultanță în turism IPK, furnizate de ITB Berlin, târg de turism care își va desfășura următoarea ediție între 5 și 7 martie. 

În realizarea Indicelui de Performanță a Destinației (DPI), IPK a luat in considerare satisfacția în ceea ce privește toate călătoriile în străinătate la nivel mondial. Acesta a evaluat dacă turiștii ar recomandă o destinație și dorința lor de a se întoarce. Printre primele cinci locuri cele mai bine punctate în urma Dubaiului se numără Maldive, câștigătorul de anul trecut, Africa de SudAbu DhabiAustria și Elveția, – ultimele două au fost cele mai bine cotate în Europa.

Interesul pentru călătoriile în străinătate rămâne ridicat, în ciuda creșterii costurilor. În plus, analiza IPK evidențiază faptul că satisfacția călătoriei devine un factor din ce în ce mai important.

Printre îmbunătățirile din industria turismului în 2023, IPK evidențiază revenirea treptată a turiștilor în Asia și creșterea numărul călătoriilor de agrement. Potrivit World Travel Monitor, care se bazează pe informații din peste 60 de țări și ia în considerare peste 90% din cererea globala de călătorii externe, revenirea călătoriilor pe continentul asiatic, cu o creștere anuală de peste 140%, a fost motorul de creștere în 2023, deși cu încă 37% sub nivelul din 2019.

Comparativ cu anul 2022, călătoriile în străinătate au crescut cu 18% în Europa, cu 31% în America de Nord și cu 27% în America Latină.

În 2023, volumul cel mai mare de călătorii externe a fost înregistrat în Statele Unite, urmate de Germania și Regatul Unit, care împreună au reprezentat o treime din volumul global de călătorii externe.

Care este cea mai bine cotată destinație din lume?
Analiza călătoriilor internaționale în 2023. Sursă: ITB Berlin/IPK.

Tipul de vacanță cel mai căutat

În 2023, trei sferturi dintre călătoriile în străinătate vor fi pentru vacanțe. În cadrul acestui segment, soarele și plajă și city break-urile au dominant, fiecare reprezentând aproximativ o treime din piață. Principalele motive au fost relaxarea, vizitarea obiectivelor turistice, mâncarea bună și cumpărăturile.

Pe de altă parte, peste 60% din călătorii au fost efectuate cu avionul, în timp ce pentru deplasările în interiorul destinației, turiștii au ales în cea mai mare parte transportul public, potrivit sondajului IPK. O cincime a folosit o mașină închiriată.

Din cauza creșterilor costurilor de călătorie, în special cu avionul, costurile de călătorie au crescut peste medie în 2023, în timp ce numărul mediu de înnoptări a rămas stabil la aproximativ nouă nopți.

În ceea ce privește cele mai bune si cele mai proaste aspecte ale unei călătorii, pentru majoritatea respondenților este vorba de raportul calitate-preț, atât din punct de vedere pozitiv, cât și negativ, Alți factori importanți pentru călători sunt cazarea, restaurantele și mediul natural local.

Recuperare totală

În timp ce unele destinații nu au reușit încă să recupereze cifrele din 2019, multe altele și-au revenit deja și chiar au depășit aceste niveluri. Unele destinații au revenit chiar la supraaglomerare și așa au fost percepute de vizitatori. O treime dintre cei chestionați de IPK au declarat că au simțit că destinația lor este supraaglomerată.

În ceea ce privește 2024, World Travel Monitor, care prognozează tendințele globale pentru următoarele 12 luni, spune că perspectivele sunt pozitive și pregătesc terenul pentru o redresare completă pe aproape toate piețele și segmentele până la sfârșitul acestui an.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.