Shadow

Videoclip TED: modul în care funcționează overbooking-ul aerian

În plin sezon de iarnă sau de vară și în aeroporturile mai aglomerate ca oricând, vor exista mereu pasageri care trebuie să rămână la sol și să piardă zborul din cauza unei situații de overbooking. De ce se întâmplă acest lucru? Un video elaborat de canalul educațional TED ne explică de ce și cum companiile aeriene vând mai multe bilete decât cele al scaunelor avionului

Deși overbookingul este adesea exasperant pentru călători, overbooking-ul are loc deoarece crește profitul companiilor aeriene, potrivit TED.

Practic se bazează pe un calcul complex al probabilităților, prin care se estimează (pe baza istoricului datelor compilate de compania aeriană) ce procentaj de pasageri nu va ajunge în sfârșit la aeroport și câte bilete suplimentare pot fi vândute pentru respectivul zbor.

„Este o operație delicată: dacă prea puține locuri sunt vândute, vor fi risipite locuri; dar dacă se vând prea multe, companiile aeriene vor trebui să plătească sancțiuni sub forma de compensații financiare, nopți de hotel, zboruri gratuite, etc.”, spune TED.

Videoclipul arată modul în care această tehnică este aplicată prin diferite infografice animate.

Practica comercială autorizată

Trebuie reamintit faptul că supraîncărcarea sau refuzul îmbarcării (care are loc atunci când compania aeriană vinde mai multe locuri decât avionul) este o practică comercială legală, care este permisă în Uniunea Europeană.

Dar în orice caz, pasagerii au o serie de drepturi (relocarea pe un alt zbor, rambursări, compensații financiare etc.) atunci când sunt afectați de această situație.

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.