Shadow

Vara 2023: companiile aeriene cer măsuri împotriva grevelor controlorilor de trafic aerian

Companiile aeriene europene solicită Comisiei Europene să ia „măsuri ferme și eficiente” pentru a restricționa grevele de control al traficului aerian și pentru a minimiza impactul acestora asupra călătoriilor în aproprierea verii. Airlines for Europe (A4E), organizația patronală a companiilor europene, a prezentat o propunere pentru o serie de măsuri. Deja în acest an, un val de greve a afectat transportul aerian în Europa, provocând peste 3 000 de anulări și 23 000 de întârzieri de zboruri, perturbând planurile a peste 10 milioane de pasageri. „Pe măsură ce sezonul estival avansează, crește probabilitatea ca alte milioane de pasageri să își vadă planurile de călătorie ruinate de greve, spun ei. 

Laurent Donceel, directorul general interimar al A4E, a declarat: „Deșii respectăm dreptul la grevă, efectul domino al întreruperilor care efectuează zborurile între state membre care nu au legătură între ele este nesustenabil. Milioane de europeni sunt nerăbdători să călătorească în această vară, iar grevele le pot ruina planurile”.

Patronatul companiilor aeriene a prezentat Comisiei Europene un plan de acțiune simplu pentru a reduce la minim perturbările zborurilor din această vară. „Este nevoie de adoptarea de măsuri decisive din partea Comisiei pentru a asigura un cer mai liniștit în lunile următoare”, a adăugat Donceel.

Deși grevele din acest an din cadrul controlului trafic aerian francez nu au fost declanșate de controlorii de trafic aerian, ci în sprijinul grevelor generale împotriva reformelor guvernului francez privind pensiile și vârsta de pensionare, consencințele au fost aceleași.

Fotografie: Airlines for Europe (A4E).

Condiții pentru greve

În acest sens, propunerea A4E include o mediere obligatorie cu sindicatele de control al traficului aerian înainte ca acestea să poată declanșa o grevă, un preaviz de 21 de zile în cazul în care decid să facă grevă și un preaviz individual de participare de trei zile.

A4E face apel la Comisie să sprijine statele membre pentru a se asigura că pasagerii europeni pot continua să zboare liber în această vară.

Acestea sunt măsurile:

– Arbitraj obligatoriu înainte ca sindicatele ATC să poată amenința cu grevă.

– Preaviz de 21 de zile pentru grevă.

– Furnizarea unui preaviz individul cu 72 de ore înainte de participarea la o acțiune sindicală.

– Protecția survolurilor, având grijă să nu prejudicieze plecările și sosirile în țara de origine a grevei.

– Dreptul la despăgubiri la ANSP pentru impactul perturbării

Lipsa unui răspuns european a determinat Ryanair, membru al A4E, să lanseze o petiție prin care cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru a proteja pasagerii UE.

„Libertatea de circulație, piatra de temelie a UE, nu poate fi compromisă de tulburări persistente. Dacă Rynair obține un milion de semnături, Comisia va trebui să răspundă în termen de șase luni”,  declarat A4E. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.