Shadow

Turcia depășește 49 de milioane de vizitatori străini în 2023

Turcia a primit 49,2 milioane de turiști străini în 2023, cu 10,4% mai mult decât în anul precedent. Deși nu a reușit să depășească cifrele de vizitatori din 2019, când a înregistrat 51,9 milioane, încasările de turism au fost peste cifrele de dinaintea pandemiei. 

Turcia a încheiat anul cu un total de 56,7 milioane de turiști, ținând cont de faptul că, pe lângă cei 49,2 milioane de vizitatori străini, 7,4 milioane au fost cetățeni turci care locuiesc în afara țării, cu 9,7% mai mulți decât în anul precedent, potrivit datelor Ministerului si Culturii Turismului.

Deși nu au fost atinse cifrele de sosire de dinaintea pandemiei, veniturile din turism au crescut. Acestea au depășit 50 de miliarde de euro, cu 17% mai mult decât în 2022 și un record în termeni absoluți, potrivit ministerului turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în cadrul unei conferințe de presă la Istanbul. El a mai detaliat că în 2023 a crescut și sejurul mediu, de la 8,5 la 9 zile, iar cheltuielile pe cap de locuitor pe zi s-au situat la 99 de dolari (aproximativ 91 de euro).

Dintre turiștii străini, rușii au fost cei mai numeroși, cu 6,3 milioane de persoane, urmați de germani, cu 6,2 milioane, și de britanici, cu 3,8 milioane.

A se citi și articolul Piața germană: Turcia devansează Spania până la sfârșitul lunii octombrie.

Turcia depășește 49 de milioane de vizitatori străini în 2023
Istanbul este în continuare cel mai vizitat oraș din lume. Sursă: Shutterstock.

Spre deosebire de țările Uniunii Europene (UE), Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei după invazia Ucrainei din 2022, iar companiile sale aeriene continuă să aibă legături cu marile orașe din Ucraina.

Obiectivul guvernului turc pentru 2024 este de a atinge o cifră de afaceri în turism de aproximativ 60 de miliarde de dolari (peste 55 de miliarde de euro) și 60 de milioane de turiști.

Istanbul a rămas principala destinație pentru vizitatori străini, cu 17,4 milioane de turiști în 2023, urmat de orașul mediteraneean Antalya, cu 14,8 milioane.

Ministrul turc a evidențiat performanțele bune ale turismului în ciuda cutremurelor devastatoare din sud-estul țării și a conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Turcia, cu coasta sa mediteraneeană lungă, este o importantă destinație pentru turismul estival pe plajă. Unul dintre avantajele sale este faptul că este o destinație relativ ieftină datorită slăbiciunii monedei sale, liră, la un curs de schimb istoric scăzut față de dolar și euro.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.