Shadow

Cele șapte măsuri pe care hotelierii le cer pentru a regula Airbnb

Un total de 33 de asociații hoteliere din întreaga lume, reunite săptămâna trecută la Barcelona, au pus la punct un manifest de șapte măsuri pentru a „regula închirierea turistică la nivel mondial”. În centrul atenției se află mai ales Airbnb

 

Acest document „de consens” este structurat în șapte linii directoare: înregistrarea, impozitarea, limitările, siguranța și salubritatea, capacitatea de decizie a vecinilor clădirii, responsabilitatea și aplicarea controlului. 

 

Prin acest document, asociațiile hoteliere din întreaga lume au cerut administrațiilor să reglementeze și să lupte împotriva cazării turistice ilegale.

 

Întâlnirea de la Barcelona

Timp de două zile, a avut loc la Barcelona ReformBnB, o întâlnire internațională a sectorului la care au participat peste 30 de asociații hoteliere din întreaga lume, cum ar fi cele din Barcelona, New York, Paris, Buenos Aires, Londra, Tokyo, Western Australia și Mexico City, precum și reprezentanți ai primăriilor și asociațiilor de vecini. 

 

Președintele Asociației de Hoteluri din Barcelona, Jordi Closs, a subliniat faptul că cazarea ilegală este o „problemă globală” și nu a orașelor individuale, deci este necesar să se „unească eforturi” pentru a cere administrațiilor să ia măsuri pentru a le combate. 

Reprezentanții asociației hoteliere care au participat la întâlnirea de la Barcelona.

 

Măsuri concrete

În acest fel, hotelierii au pregătit un document în care prezintă șapte propuneri pentru administrații și în care solicită instituirea unui sistem de înregistrare, astfel încât autoritățile să cunoască proprietățile închiriate, cui și pentru cât timp, și că acestea să aibă același număr de taxe și comisioane aplicabile hotelurilor. 

 

Alte măsuri propuse includ stabilirea de limite apartamentelor turistice, asigurarea siguranței și a salubrității, sau ca vecinii să își dea consințământul la înființarea de apartamente turistice în clădirea lor. 

 

De asemenea, au susținut că responsabilitățile legale ale platformei și ale gazdei să fie „definite” astfel încât acestea să poată fi responsabile față de clienți și ca autoritățile locale pot reglementa și monitoriza acțiunile celor responsabili de aceste unități și să dea amenzi celor care nu respectă normele. 

 

Locuințe și impozite

Toate aceste măsuri ar permite un control mai eficient asupra acestor activități, după cum explică președintele Asociației Hoteliere din New York, Vijai Dandapani, deoarece aproximativ 5% cazarea din zonele metropolitane este ilegală, deși există o cantitate „mult mai mare” în întreaga lume, a spus el.

 

Dandapani a spus că „este falsa” afirmația că acest tip de unități de cazare duc turiștii în alte zone, deoarece acestea sunt instalate în principal în locuri în care există deja hoteluri sau în centrul orașelor, ceea ce are și un impact asupra prețului locuințelor

 

Pentru a arăta beneficiile pe care le ar avea pentru societate reglementarea acestei activități, a explicat că hotelierii din New York plătesc aproximativ 3.000 de milioane de dolari pe impozite, în timp ce Airbnb plătește pe tot teritoriul Statele¡or Unite 500.000 de dolari

 

Potrivit hotelierilor, închirierea turistică ilegală a crescut în ultimul deceniu, din cauza reglementării „deficiente” a sectorului, ceea ce a a avut ca rezultat ca platforme de închiriere, precum Airbnb, să crească foarte rapid pe termen scurt. 

 

De asemenea, el a avertizat cu privire la „costul social” ridicat pe care îl reprezintă pentru cetățeni, având un efect negativ asupra accesului la locuințe și provocând expulzarea locuitorilor din cele mai turistice zone al orașului. 

 

Hotelierii doresc să prezinte aceste șapte propuneri guvernelor locale, regionale și de stat, precum și UNWTO și UE. 

 

Răspuns de la Airbnb

La rândul său Airbnb a emis o declarație privind întâlnirea ReformBnB, pe care o reproducem mai jos: 

 

„Lumea s-a schimbat și aceste opinii nu reflectă cele ale altor agenți din sectorul hotelier. Pe măsură ce activitatea principală a Airbnb continuă să crească, anunțurile pentru camerele hotelurilor de tip boutique și unități de cazare similare pe Airbnb au crescut în ultimul an cu peste 150%”.

 

„De asemenea, luna aceasta Airbnb a încheiat achiziția a HotelTonight. În timp ce un grup de hoteluri continuă cu o strategie de „noi împotriva lor” pentru a-și proteja câștigurile, Airbnb va continua să facă eforturi pentru a face posibile și alte modele de turism durabil pentru a facilita ca toată lumea să poată beneficia de beneficiile turismului”.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.