Shadow

Războiul Parisului împotriva Airbnb continuă și acum îi cere 12,5 milioane de euro

Lupta pe care Primăria Parisului o menține de acum câțiva ani de zile împotriva companiei Airbnb nu pare să aibă sfârșit. În 2017, autoritățile pariziene au dat un ultimatum platformei pentru a respecta legea, dar a fost în zadar pentru ca în cele din urmă a intentat un proces împotriva companiei pentru a-i cere 12,5 milioane de euro pentru publicitatea de locuințe turistice. Capitala franceză este una dintre cele mai beligerante față de portalul de locuințe turistice. De fapt, această face parte dintr-un front comun european împotriva Airbnb împreună cu alte șapte orașe europene, Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Cracovia, Madrid, Reykjavik și Viena

Consistoriul a prezentat la data de 8 februarie, o citație la Curtea de Mare Instanță din Paris, în vederea unei audieri la data de 21 mai pentru a cere această suma record de 12,5 milioane de euro.

„Nu putem accepta faptul că Airbnb și altii nu respectă legea. Inspectorii noștri au numărat o mie de anunțuri ilegale, fiecare supus unei amenzi de 12.500 de euro”, a declarat primarul, Anne Hidalgo, pentru Le Journal de Dimanche, care a publicat informațiile”.

  Primăria Parisului dorește să limiteze închirierile de locuințe turistice la un maxim de 30 de zile pe an.
Primăria Parisului dorește să limiteze închirierile de locuințe turistice la un maxim de 30 de zile pe an.

Hidalgo a explicat că obiectivul „este de a provoca un impact pentru a pune capăt acestor închirieri sălbatice care denaturizează unele cartiere ale Parisului”.

Primarul spune că este de acord ca parizienii să își poată închiria apartamentul pentru câteva zile pentru a câștiga niște bani, dar ataca „economia prădătorilor” generată de unii proprietari ăn coluziune cu anumite portaluri de Internet.

„Problema sunt proprietarii mai multor proprietăți care închiriază apartamente pe tot parcursul anului turiștilor fără să le declare”, iar „platformele complice” găzduiesc aceste anunțuri.

 

Până la 50.000 de euro amendă

Primăria capitalei franceze adapostește ultima lege privind locuințele guvernului francez, aprobată în decembrie 2018 și cunoscută sub numele de Legea Elan, care prevede sancțiuni împotriva platformelor care publică anunțuri ilegale.

Textul include amenzi de până la 50.000 de euro dacă acestea propun închirierea de case care depășesc pragul de 120 de zile pe an, dar judecătorul poate, de asemenea, să solicite o amendă de 12.500 de euro pentru fiecare anunț care omite numărul de înregistrare, informație obligatorie care arată că proprietarii au declarat chiria.

Hidalgo crede că limita de 120 de zile pe an pentru a putea închiria o rezidență principală prin intermediul acestor platforme este „prea mare” și optează pentru a fi redusă la 30 de zile. Aceasta este o bătălie în care s-a târât consistoriul în zadar din 2017.

 

Airbnb se apară

La rândul său, Airbnb se apără și consideră că „și-a îndeplinit rolul” prin informarea clienților săi cu privire la obligațiile legale, pentru care a trimis peste „120.000 de e-mailuri”.

În plus, denunță că reglementarea pariziană este „ineficiența, disproporționată și contrară reglementărilor europene” care înteleg că platforma nu poate „supraveghea continuu” activitatea gazdelor.

Consistoriul și Airbnb se confruntă deja cu un alt proces, a cărui decizie trebuie dată pe 5 martie, în care Parisul cere să fie retrase anunțurile care nu respectă regulile impuse de oraș.

În paralel, Primaria urmărește și anumite gazde „mulți-proprietari” care închiriază apartamente pe platforma fără a le declara.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.