Shadow

Facebook, Booking și Uber vor avea propia lor monedă, iar Expedia este interesată

Libra este numele noii criptomonede care va fi lansată lumii anul viitor, condusă de Facebook. Acest proiect beneficiază, de asemenea, de sprijinul PayPal, Visa, Mastercard, Vodafone, grupul de turism Booking, precum și Uber și Lift, printre alte corporatii mari. La început, utilizatorii vor putea să-și trimită bani unul altuia și mai târziu vor putea utiliza libre pentru a plăti servicii. Pur și simplu prin apăsarea unui buton de pe telefonul smartphone. Atâta timp căt au încredere în sistem….

Potrivit companiei anunțate de Marck Zuckerberg, utilizatorii Facebook, Messenger și WhatsApp vor putea să trimită și să primească libre prin intermediul unui portofel digital numit Calibra, care va avea și o aplicație propie.

În acest fel, Facebook încearcă să reproducă modelul WeChat de succes în China. În gigantul asiatic, WeChat este o aplicație omniprezentă de mesagerie instant pentru consumatorii chinezi, care o folosesc zilnic pentru milioane de achiziții.

Astfel, prin WeChat se pot face plăți în mii de magazine sau rezerva bilete de avion și tren, hoteluri sau asigurări de călătorie.

Plățile prin intermediul WeChat se fac cu yuanul, moneda oficială a Chinei, dar cu WhatsApp și Facebook va fi cu libra, o nouă criptomonedă. 

Cu toate acestea, va exista o diferență fundamentală. În China, utilizatorii și companiile care utilizează WeChat ca mijloc de plată efectuează toate tranzacțiile utilizând moneda oficială a țării, yuanul care dă încredere întregului sistem.

În schimb, libra va fi o criptomonedă bazată pe tehnologia blockchain (pe care se bazează, de asemenea, bitcoin), concepte care ar putea părea o știință ascunsă pentru milioane de consumatori…

Ilustrație realizată de Facebook pentru a arăta cum va fi noua aplicație.
Ilustrație realizată de Facebook pentru a arăta cum va fi noua aplicație.

Ar putea Facebook, afectată de mai multe scandaluri (știri false, Cambridge Analytica, defecte de securitate …), care generează suficientă încredere pentru ca oamenii să accepte utilizarea criptomonedelor sale?

Pe blogul său oficial, Facebook asigură că libra va avea aceleași niveluri de securitate utilizate de bănci și companii care emit carduri de credit.

În prezent, Facebook are aliați puternici pentru a promova noua monedă.

Pentru aceasta,  a fost creată în Elveția asociația internațională Libra, care are mai mulți membrii fondatori, inclusiv Booking Holdings (Booking.com, Kayak, Priceline, Agoda, Rentalcars, Open Source) și Uber.

Companiile care fac parte din Libra în prezent sunt următoarele:

  • Sisteme de pago: Mastercard, PayPal, PayU (Naspers), Stripe, Visa
  • Tehnologii și platforme de vânzare: Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Tehnologies, Inc.
  • Telecomunicații: Iliad, Vodafone Group.
  • Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited.
  • Capital de risc: Andressen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • Organizații: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

„Sperăm să avem aproximativ 100 de membri în prima jumătate a anului 2020„, așa cum a informat această entitate pe site-ul său oficial.

Ideea este ca acești membrii să contribuie la suținerea noii criptomonede cu fonduri proprii, cel puțin în primele faze.

Această susținere financiară va servi, teoretic, pentru ca criptomoneda libra să poată fi schimbată pentru alte valute oficiale (euro, lire sterline, dolari …) cu fluctuații minime și, astfel să genereze încredere în rândul consumatorilor. Adică, ar exista un curs de schimb mai mult sau mai puțin stabil, ceea ce nu se întâmplă cu bitcoin.

 

Expedia este interesată

O altă companie care urmărește îndeaproape pașii proiectului Libra este grupul de călătorii al Expedia. „Considerăm că este ceva interesant, suntem pregătiți să experimentăm cu mijloacele de plată, pentru că, în cele din urmă este vorba despre a face viața mai ușoară pentru consumator„, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei ziarului HOSTELTUR.

De moment, asociația Libra a elaborat următorul video de prezentare:

Încredere, încredere, încredere

Poate că un indiciu al viitorului poate fi găsit la conferința tehnologică a PhoCusWright Europe care a avut loc la Amsterdam, la mijlocul lunii mai.

La acest eveniment a participat William Bao Bean, directorul general al Chinaccelerator, o societate cu capital de risc din Shanghai, specializată în finantarea start-up-urilor din China, care a fost întrebat: Ce pot învăța ățrile occidentale de la China?

„Cred că conceptul fundamental este încrederea, ceea ce explică succese precum WeChat. Mulțumită acestei încrederi se pot vinde mai multe servicii„, a răspuns el.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.