Shadow

China imită Dubaiul construind insule artificiale pentru turism

Emiratele bogate din Golful Persic au fost pionere în construcția insulelor artificiale ca noi destinații turistice în urmă cu două decenii. Nu toate aceste proiecte au fost finalizate cu succes, dar au deschis o cale pe care au urmat-o alte țări. China, de exemplu, construiește o insulă gigantică în formă de floare în provincia Hainan. Datorită unei serii de fotografii realizate din sateliți artificiali și furnizate de NASA, putem observa formele spectaculoase care pot fi observate din spațiu. 

Golful Persic

Dubai a condus calea construind insule artificiale în forma de palmieri, deși sunt conectate la continent prin poduri.

Ulterior, emiratul a început să construiască un arhipelag de 300 de insule, numit The World, care, văzut din aer, seamănă cu harta lumii. Ideea este că aceste insule găzduiesc vile de lux, hoteluri, zone de agrement etc. Cu toate acestea, proiectul progresează foarte lent și pe majoritatea insulelor nu s-a construit nimic.

În această fotografie capturată din spațiu și oferită de NASA, putem vedea insulele artificiale construite în fața coastei din Dubai.

La rândul său, în Doha, capitala Qatarului, un alt grup de insule artificiale numit „The Pearl” a început să fie construit în 2014, care găzduiește porturi pentru iahturi, clădiri de apartamente, hoteluri, etc.

De asemenea, sunt primele proprietăți din Qatar care pot fi achiziționate de cetățeni din alte țări.

În Doha, Qatar, a fost construită o insulă artificială pentru utilizări turistice si rezidențiale. Imagine: NASA

Proiectul în Hainan, China

„Acum, o altă insulă, cu o formă neobișnuită, a apărut în apele de coastă din Hainan, cea mai sudică provincie a Chinei”, explică blogul Earth Observatory al NASA.

Noua insulă artificială, care a început construcția în 2012, este situată în Golful Yangpu și ocupă o suprafață de aproape opt kilometri pătrați, „devenind astfel una dintre cele mai mari insule artificiale din lume”.

De fapt, proiectul Ocean Flower (cu o suprafață de 1,5 mai mare decât dimensiunea Palm Island din Dubai) va fi cea mai mare insulă turistică artificială din lume.

Noua insulă este programată să fie finalizată până la sfârșitul anului și va avea parcuri, hoteluri și apartamente, muzee, etc.

Insula-provincie din Hainan este clasificată de guvernul chinez ca zonă economică specială, iar în 2009 au fost anunțate o serie de proiecte turistice ambițioase pentru acest teritoriu.

Fotografie făcută în august 2014. Imagine: NASA.
Fotografie făcută în mai 2020. Imagine: NASA
Noua insulă artificială, unde au fost construite deja numeroase clădiri.

Preocuparea pentru mediu

Totuși, așa cum s-a întâmplat cu insulele artificiale construite în Golful Persic, proiectul Hainan a generat și controverse datorită impactului său asupra mediului.

De fapt, în 2018, guvernul chinez a suspendat temporar proiectul Ocean Flower Island din cauza pagubelor pe care lucrările de construcție le-ar putea provoca recifurile de corali și ecosistemelor marine.

LOCALIZAREA PROYECTULUI

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.