Shadow

Bruxelles va propune propiul său pașaport de vaccinare pe 17 martie

17 martie. Aceasta este data la care Comisia Europeană (CE) își va prezenta propunerea pentru un pașaport digital european de vaccinare, așa cum a fost anunțat ieri de președintele său, Ursula vor der Leyen, într-o întâlnire virtuală cu europarlamentari conservatori germani. „Digital Green Pass ar trebui să facă viață mai ușoară pentru europeni. Scopul este de a le permite să se deplaseze treptat în siguranță în Uniunea Europeană sau în străinătate, din motive de muncă sau turism”, a explicat președintele Executivului comunitar pe contul său de Twitter. 

 

Așa cum a explicat Von der Leyen, noul document va servi drept dovadă pentru a demonstra ca o persoană a primit înțepătura împotriva COVID-19, dar poate include și rezultatele testului PCR pentru persoanele care nu au fost încă vaccinate sau informațiile ca titularul a trecut prin boală și și-a revenit și, prin urmare, are imunitate naturală. 

 

În acest fel, Bruxelles încearcă să evite posibilă discriminare între cei care au fost imunizați și cei care nu au fost vaccinați, element care preocupă în special țări pecum Belgia, Franța și Țările de Jos. 

 

„Propunerea va respecta protecția datelor, securitatea și confidentțalitatea”, a spus președintele CE. 

 

Obiectivul este ca certificatul să fie recunoscut de toate statele membre și compatibil cu sistemele pe care fiecare dintre cele 27 le-a pus în aplicare pentru a urmări progresul companiilor lor de vaccinare respective. 

 

Ridicarea restricțiilor

În urma anunțului făcut de Von der Leyen, vicepreședintele CE, Margaritis Schinas, a oferit mai multe detalii despre viitorul certificat, despre care a spus că va fi inclus într-un pachet axat pe calatorii și ridicarea restricțiilor impuse de pandemie

Un asistent medical pregătește vaccinul împotriva COVID-19.

După cum s-a specificat, obiectivul va fi „stabilirea unei direcții de comune către deschiderea sigură și egală a Europei„. Acest pașaport va fi pus pe masă ca instrument „legislativ”, a explicat comisarul, deci nu va fi opțional, se va baza pe tratate europene și libera circulație.

Dacă va fi finalizată, această inițiativă ar deschide ușa unor măsuri de relaxare pentru călătorii internaționale în UE – chiar și cu țări terțe – așa cum a indicat cancelarul german Angela Merkel atunci când a explicat această propunere săptămâna trecută.

„Trebuie să găsim modalități se a utiliza acest instrument pentru a facilita mobilitatea, evitând discriminarea între cetățeni”, a apărat vicepreședintele, care a explicat că aceștia lucrează și pentru că acest instrument să respecte intimitatea și protecția datelor. 

Liderii europeni au convenit săptămâna trecută că pașaportul comun de vaccinare ar trebui să fie definit tehnic în trei luni și că, dacă se rezolvă probleme politice nerezolvate, ar trebui să fie operațional înainte de vară. 

 

Dacă va fi finalizată, această inițiativă ar deschide ușa unor măsuri de relaxare pentru călătoriile internaționale în UE – chiar și cu țări terțe – asa cum a indicat cancelarul german Angela Merkel atunci când a explicat această propunere săptămâna trecută. 

 

Conștient de reticența mai multor țări față de acest permis armonizat, susținând în primul rând riscul discriminării împotriva persoanelor care nu au fost încă vaccinate, președintele CE a avertizat săptămâna trecută că statele membre „vor trebui să meargă rapid cu implementarea daca vrem să avem acest certificat pentru vară”

 

În acest sens, a precizat că această propunere necesită „cel puțin trei luni de dezvoltare tehnică” pentru a realiza un sistem care funcționează în Uniunea Europeană. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.