Shadow

UNWTO: în 2022, turismul internațional a dublat cifrele din anul precedent

În 2022, au fost înregistrați peste 900 de milioane de turiști internaționali, dublu față de 2021, deși cifra este încă la 63% din nivelurile pre-pandemie, în 2019 au călătorit 1,5 miliarde de călători, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO). O îmbunătățire care a favorizat toate destinațiile din lume, Orientul Mijlociu conducând creșterea (83%), în timp ce Europa a fost regiunea cu cele mai multe sosiri (585 de milioane). Entitatea menționată se așteapta ca redresarea să continue în 2023 și să revină la 80% și 95% din nivelurile pre-pandemie

Toate regiunile lumii au înregistrat creșteri notabile ale numărului de turiști internaționali. Procentele de recuperare a datelor înainte de pandemie au fost:

  • Orientul Mijlociu: 83%
  • Europa: 80%
  • Africa și Americi: 65%
  • Asia-Pacific: 23%

Primul Barometru Mondial al Turismului UNWTO 2023 indică faptul că unele destinații și-au recuperat deja nivelul de dinaintea crizei de sănătate în 2022.

Privind în 2023, în ciuda situației economice și a incertitudinii geopolitice continue, UNWTO se așteaptă ca  redresarea să continue. El susține că există diverși factori economici care pot influența modalitatea de a călători, întrucât într-un mediu complicat, cetățenii au tendința de a-și ajusta bugetele și de a călători în locuri mai apropiate de locul de reședință.

Cu toate acestea, respectiva entitate se așteaptă ca cererea de călătorii interne și regionale să rămână puternică și să contribuie la impulsionarea redresării. „Un nou an aduce noi motive de optimism pentru turismul mondial”, a declarat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Sosirile de turiști internaționali ar putea fi între 80% și 95% din nivelurile pre-pandemie în 2023. Va depinde, printre alți factori, de evoluțiile economice, de redresarea călătoriilor în Asia și Pacific și cursul conflictului din Ucraina, printre alți factori.

Călătorii din China și SUA

Odată cu ridicarea recentă a restricțiilor de călătorie în China, cea mai mare piața sursă din lume în 2019, a fost făcut un pas important pentru redresarea sectorului în Asia-Pacific și în întreaga lume.

Pe termen scurt, reluarea călătoriilor din China ar putea aduce beneficii destinațiilor asiatice, dar situația se va schimba în funcție de disponibilitatea și costurile călătoriei, reglementările privind vizele și restricțiile legate de pandemie în destinații.

Până la jumătatea lunii ianuarie, un total de 32 de țări au impus restricții specifice călătorilor din China, în special în Asia și Europa.

În același timp, cererea puternică din partea Statelor Unite, susținută de puterea dolarului, va continuă să beneficieze destinațiile din aceasta și alte regiuni.

Europa va continua să mențină fluxuri abundente de călători din Statele Unite, parțial din cauza slăbiciunii monedei euro față de dolari. 

Creșterea veniturilor din turismul internațional înregistrată în majoritatea destinațiilor a fost notabilă și a depășit-o pe cea a sosirilor în mai multe cazuri, determinată de creșterea cheltuielilor medii datorată sejururilor mai lungi, de voința călătorilor de a cheltui mai mult la destinații și de creșterea costurilor de călătorie datorate inflației.

Situația economică ar putea însemna că turiștii să adopte o atitudine mai precaută în 2023, cu mai puține cheltuieli, călătorii mai scurte și către locuri mai aproape de casă. 

Incertitudinea continuă cauzată de conflictul din Ucraina și alte tensiuni geopolitice, precum și provocările de sănătate legate de COVID-19, care prezintă riscuri de înrăutățire și ar putea afecta redresarea turismului în lunile următoare.

Cel mai recent indice de încredere UNWTO arată un optimism prudent ianuarie-aprilie, mai mare decât în aceeași perioadă din 2022, susținut de deschiderea în Asia și cifrele puternice ale cheltuielilor în 2022, atât pe piețele sursă tradiționale, cât și pe cele emergente. Rezultate bune se observă în Franța, Germania și Italia, precum și în Qatar, India și Arabia Saudită.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.