Shadow

UE va lansa pașapoarte sanitare în iunie și are deja un prototip

Certificatul verde digital al Uniunii Europene, noul document care va demonstra că, călătorul titular a fost vaccinat împotriva COVID-19, și-a revenit din boală sau rezultatele testelor de coronavirus, în cazul în care nu se află în niciuna dintre cele două situații, va fi emis cetățenilor UE la jumătatea lunii iunie, conform planurilor Comisiei Europene. Va avea două versiuni, digitale și pe hârtie. Tocmai cu acest obiectiv, la sfârșitul lunii trecute, Parlamentul European a decis să accelereze procedura parlamentară. 

 

Acest lucru a fost comunicat în timpul unui interviu pentru postul de radio și televiziune francez RTL LCI de către comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care în februarie a acestui an a fost pus în fruntea noului grup de lucru privind producția de vaccinuri de către CE și a prezentat în urmă cu căteva zile prototipul certificatelor verzi digitale, denumite în mod popular pașapoarte UE pentru vaccinuri, în versiune digitală și tipărite pe hârtie, potrivit portalului schengenvisainfo.com.

 

„Putem să fim siguri că toți europenii care doresc să fie vaccinați vor avea acces echitabil la vaccin, așa cum va fi cazul în următoarele două sau trei luni, așa ca va fi bine să aibă un certificat sanitar care să dovească starea lor”, spune comisarul Breton.

Versiunea digitală

 

Comisia UE și-a prezentat propunerea de crearea a unui certificat verde digital, pentru a avea un instrument care să permită reluarea călătoriilor și turismului în mijlocul pandemiei COVID-19 acelor cetățeni care sunt bine imunizați prin vaccinare sau pentru că au trecut boala. De asemenea, va facilita transportarea informațiilor verificate despre rezultatele testelor COVID către cei care nu se află în niciunul dintre aceste cazuri, dar care respectă această cerință din țara de destinație a călătoriei lor. (a se vedea: Așa va arăta pașaportul european care va permite reluarea călătoriilor). 

 

Prin includerea tuturor celor trei situații într-un singur document, Comisia își propune să evite discriminarea împotriva persoanelor nevaccinate. 

 

Documentul prototipul propus de CE, prezentat de comisarul Breton, are în vedere includerea datelor titularului precum numele, data nașterii, data eliberării, informații despre vaccin/test/recuperare și un identificator unic scanabil al certificatului. 

 

Breton a subliniat că este convins că certificatele verzi digitale vor permite, fără îndoială, un sezon de vară mai bun comparativ cu anul trecut

 

Datele arată că sectorul călătoriilor și turismului a înregistrat o pierdere masivă de aproximativ 3,8 miliarde de euro în 2020, în timp ce s-au pierdut peste 62 de milioane de locuri de muncă. 

Versiunea imprimată pe hârtie.

 

¿Câte persoane vor putea să-și certifice vaccinarea?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ritmul lent în care se desfășoară procesul de vaccinare în Uniunea Europeană, unde România ocupă poziția a douăzeci și treia. Malta este țara cea mai avansată în administrarea primei doze a vaccinului, cu 35,5% din populație; urmată de Ungaria cu 25,2%, și cu diferență de Finlanda, Estonia și Lituania. 

 

În urma Greciei, Suediei și Cehiei se află România, 11% din persoane primind deja prima doză și doar 6,2% au fost vaccinați complet

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.