Shadow

Așa va arăta pașaportul european care va permite reluarea călătoriilor

Comisia Europeană și-a prezentat ieri propunerea pentru pașaportul digital european. Un certificat pe care speră că va fi disponibil peste câteva săptămâni și care „ar trebui să servească pentru reluarea călătoriei”, așa cum a indicat președintele său, Ursula von der Leyen. A precizat că acest document va fi gratuit, acesta va conține informații despre dacă o persoană a fost vaccinată, dacă are anticorpi sau un test PCR negativ. Trei alternative, apărate de Bruxelles, nu vor discrimina pe cei care nu au avut opțiunea de a fi imunizați în momentul mutării. 

 

„Vrem să ajutăm statele membre să restabilească libertatea de mișcare într-un mod fiabil”, a spus Von der Leyen ieri în timpul prezentării certificatului digital. 

 

Documentul „va garanta că rezultatele, cu date minime, vor fi recunoscute reciproc în toate statele membre”, a adăugat el. 

 

Pașaportul digital va fi atât în limba oficială a Statului membru care îl eliberează, cât și în limba engleză, iar informațiile vor fi afișate prin intermediul unui cod QR sau pe hârtie, pentru persoanele care nu au un smartphone. 

 

Bruxelles intenționează să solicite guvernelor să scutească persoanele care dețin certificatul digital de obligația de a face carantină atunci când ajung la destinație sau de a fi supuse unui test PCR. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. EFE/EPA/JOHN THYS

 

Noul certificat, care trebuie să primească în continuare aprobarea Statelor membre și a Parlamentului European, nu va servi doar pentru călătoriile aeriene, ci și pentru cei care călătoresc cu mașina sau alte mijloace de transport, potrivit comisarului pentru justiție, Didier Reydners

 

Va fi temporar, deoarece va fi în vigoare numai până când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul pandemiei și, potrivit Reydners, Bruxelles nu își propune utilizarea sa pentru alte activități decât călătoriile, cum ar fi intrarea la evenimente culturale sau afaceri. 

 

Sprijin și reticente

Propunerea este pe placul țărilor din sud, foarte dependente de turism. 

 

În acest sens, cancelarul german Angela Merkel a spus că documentul nu ar trebui utilizat pentru a facilita călătoria până când o mare parte a populației nu a avut posibilitatea de a fi vaccinată. 

 

Alte îndoieli ridicate se concentrează pe faptul că încă nu se știe cât poate dura imunitatea vaccinului și în ce măsură persoanele vaccinate pot infecta restul persoanelor. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.