Shadow

Turcia: cum se recuperează această destinație?

Recuperarea turismului se apropie și de nivelurile pre-pandemice în Turcia. În aceasta vară (iunie până în august), această țară a primit 17,9 milioane de turiști internaționali, față de 18,2 milioane în 2019, ceea ce, în ciuda crizei economice, deschide calea pentru atingerea obiectivului anual de 47 de milioane de călători pe care l-a marcat guvernul său. 

 

În primele opt luni ale anului, țara a primit 29,3 milioane de călători, ceea ce o situează foarte aproape de cifrele atinse înainte de COVID, când până în august erau înregistrați 31 de milioane de turiști străini, potrivit cifrelor Ministerului Turismului turc. 

 

Redresarea este deosebit de evidentă față de 2021, în condițiile în care până în august creșterea numărului de călători a crescut cu 108,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, încă marcată de restricții de călătorie. 

 

Principala piață vara aceasta a fost cea germană, cu 25 de milioane de călători (14% din total), urmată de cea rusă, cu 2,1 milioane de turiști (12%), britanică, cu 1,5 milioane (9%), și cu o proporție mai mică, cea bulgară, iraniană și olandeză. 

 

Clasamentul a fost perturbat de războiul din Ucraina, care a determinat o scădere a călătorilor ruși; în 2019 aceștia au reprezentat 17% din sosiri, față de 11,3% pentru piața germană și 6,6% pentru acea britanică. 

Sursă: Ministerul Turismului.

 

Din ianuarie până în august, primele trei provincii cele mai vizitate au fost Istanbul, cu 10,1 milioane de călători (34,7%), Antalya cu 8,6 milioane (29,4%) și Edirne, cu trei milioane (10,4%). 

 

În iunie anul trecut, Ministerul Turismului și-a ridicat obiectivele pentru acest an la 47 de milioane de turiști și venituri de 37 de miliarde de euro.

 

„Cifrele pentru iulie au fost puternice, la fel ca și cele pentru august. Când observăm rezervările curente, la numărul de zboruri și de locuri alocate de către operatori de turism pentru septembrie, octombrie și noiembrie, arată că obiectivele ministerului vor fi atinse„, a spus Bulent. Bulbuloglu, vicepreședintele al Federației Turce a Hotelierilor (TUROFED), potrivit Reuters. 

Imagine de smuldur pe Pixabay.

 

Devalorizarea lirei

În acest sens, el a subliniat că, în ciuda impactul războiului, rușii revin în țară. „Milionarii ruși care obișnuiau să călătorească în destinații mai scumpe precum Spania, Franța, Italia și Grecia aleg Turcia din cauza dreptului de veto al țărilor occidentale”, a spus Bubluloglu. 

 

Slăbirea lirei turcești, care se tranzacționează la minime record, face din Turcia o destinație mai ieftină pentru turiștii străini: lira a pierdut anul trecut cu 44% față de dolar și cu 27% în acest an. 

 

Turcia are un avantaj uriaș de preț în comparație cu concurenții săi europeni. Și cu siguranța recentă slăbiciune a lirei face țara mai atractivă”, a adăugat Bulbulogu. 

 

În schimb, inflația își continuă creșterea de neoprit în Turcia: luna trecută a avansat la 83,45%, un nou maxim în 24 de ani.

 

2019 a fost un an record pentru Turcia, cu sosirea a 51,9 milioane de turiști.

 

Mai multe informații:

ABTA alege Turcia pentru a-și Convenția anuală în 2023

Turcia: acestea sunt cifrele redresării turismului

Cererea solidă pe piața germană, Turcia conducând creșterile

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.