Shadow

Trump ajunge la un acord de salvare de 22,7 miliarde de euro cu companiile aeriene din SUA

Guvernul Donald Trump a ajuns la un acord de salvare cu principalele companii aeriene de pasageri din SUA, unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirusul, potrivit Departamentului Trezoreriei, care nu a specificat suma. Cu toate acestea, mass-media din SUA indică faptul că se ridică la aproximativ 25.000 de milioane de dolari (mai mult de 22.700 de milioane de euro) și își propune să permită companiilor să facă față plății salarilor

Companiile aeriene incluse în acord sunt American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Alaska Airlines, Allegiant Air, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, SkyWest Airlines și Southwest Airlines.

American Airlines, de exemplu, va primi 5.000 de milioane de euro, iar Southwest Airlines 2.900 de milioane de euro. 

Acesti bani provin din pachetul de stimulare economică de 2,2 trilioane de dolari (două trilioane de euro) convenit și aprobat la sfârșitul lunii martie de Casa Albă și Congres, cel mai mare din istoria Statele Unite.

Nu este surprinzător că Fondul Monetar Internațional (FMI) a preconizat o reducere de 5,9% în economia țării din cauza crizei de sănătate, o scădere mai profundă decât cea a economiei mondiale, care va scădea cu 3%.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a specificat că programul „va sprijini muncitorii americani și va ajuta la păstrarea importanței strategice a industriei companiilor aeriene, permițând în același timp compensații adecvate contribuabililor”.

Mnuchin a detaliat, de asemenea, că negocierile continuă pentru a extinde acordul cu companiile aeriene de pasageri mai mici și cu companiile de transport de marfă.

Conform pachetului de stimulare economică, companiile private care primesc ajutor guvernamental trebuie să mențina 90% din forța de muncă pe care o aveau la data de 24 martie și să restabilească, odată ce trece starea de urgență, 90% din muncitorii pe care îi aveau la data de 1 februarie. Angajații trebuie să își mențină salariul complet.

De asemenea, companiile trebuie să compenseze Guvernul cu o parte din proprietatea lor prin participații în capitalul propiu sau cu datorii prioritate.

 

Înghețarea fondurilor

În mijlocul acestei pandemii, Trump a ordonat înghețarea fondurilor cu care Guvernul său contribuie la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în timp ce „revizuiește comportamentul” acestui organism în fața crizei de sănătate și „gestionarea greșită a acesteia și ascunderea extinderii coronavirusului”.

Trump și-a justificat decizia prin opoziția OMS la închiderea frontierelor pentru combaterea răspândirii virusului, pentru că nu a acționat înainte și pentru că nu a avut doar încredere în China, dar a și „lăudat” Guvernul de la Beijing. 

Astfel, cel mai mare donator al OMS și epicentrul mondial al coronavirusului îi întoarce spatele organizației după ce, potrivit datelor sale pentru perioada 2016-2017, a furnizat 76% din contribuțiile voluntare, care reprezintă mai mult din trei sferturi din bugetul entității internaționale.

Decizia lui Trump agravează su mai mult panorama din Statele Unite, unde se depășesc deja 45.000 de morți și 818.000 de persoane contagiate. Orașul New York, centrul bolii din țară, a depășit 19.000 de decese.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.