Shadow

Bruxelles intenționează să aloce turismului până la 25% din fondul de recuperare

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a considerat marți că sectorul turismului ar trebui să primească între 20% si 25% din ajutorul fondului de recuperare pe care Uniunea Europeană intenționează să-l creeze pentru relansarea economiei a continentului după pandemia de coronavirus. Comisarul a evidențiat dependența puternică de turism în țări precum Spania, Italia, Grecia și, în special, a insulelor sale.

 

Într-o declarație în fața Comisiei de Transport și Turism a Parlamentului European, Breton a spus că sectorul turistic este „prioritatea absolută” în elaborarea planului de recuperare sau a „Planului Marshall” la care lucrează Comisia Europeană, a cărui sumă totală încă nu a fost decisă. 

 

Comisarul european a explicat că turismul este în prezent sectorul cel mai afectat de pandemie. Bruxelles estimează că cifra sa de afaceri în UE va scădea în acest an cu 50% pentru hoteluri și restaurante, cu 70% pentru operatorii de turism și cu 90% în cazul companiilor aeriene și companiilor de croaziere. 

 

Aceste cifre ar putea crește în funcție de cât durează închisoarea, deoarece sectorul turistic a fost primul afectat de criză, dar va fi ultimul care va ieși din această fază de izolare, a spus Breton. 

 

Impactul va fi, de asemenea, diferit între țări, insulele fiind afectate în special, deoarece multe dintre ele din Spania, Italia sau Grecia trăiesc exclusiv din turism și se confruntă cu o situație „extrem de complicată”, a adăugat el. 

 

Breton a avut încredere că șefii de stat și de guvern europeni dau undă verde acestui plan de recuperare, pe care îl vor discuta azi la un summit telematic, astfel încât finanțarea să poată fi mobilizată rapid, la care sa poată fi accesat în conditii egale de toate Statele membre. 

 

Cu toate acestea, comisarul nu s-a angajat să creeze o linie specifică pentru turism în cadrul bugetului comunitar, așa cum solicită mai mulți eurodeputați, deoarece acest lucru va depinde dacă statele decid ca fondul de recuperare se încadreaza în cadrul bugetar.

Breton scoate în evidență impactul puternic în turism, în special în insulele din Marea Mediterană. Fotografia prezintă un mic hotel din Mykonos (Grecia).

 

Breton a amintit că turismul este un sector „esențial” pentru UE, unde reprezintă 11% din PIB și 12% din ocuparea forței de muncă cu trei milioane de companii, dintre care 90% au mai puțin de 10 muncitori. 

 

Măsurile europene adoptate până în prezent pentru sectorul se concentrează pe garantarea lichidității, în special pentru IMM-uri și protejarea ocupării forței de muncă, cum ar fi fondul Băncii Europene de Investiții pentru a acorda împrumuturi de până la 200.000 de miliarde de euro sau inițiativa SURE, cu până la 100.000 de milioane pentru a plăti pentru măsuri precum șomajul tehnic.

 

Pe termen lung, el a considerat că sectorul poate profita de această criză pentru a se „reinventa”, concentrându-se pe sustenabilitatea mediului, digitalizarea și natura sa strategică și a anunțat că Comisia va organiza un „summit” al turismului european la sfârșitul lunii septembrie pentru abordarea acestor probleme. 

 

Vouchere da, dar cu „garanție publică”

Întrebat despre posibilitatea ca companiile aeriene să compenseze pasagerii pentru anularea zborurilor cu vouchere de călătorie, în loc să le ramburseze cu bani, Breton a insistat că este permis, dar aceste vouchere trebuie să aibă o „garanție publică” că vor putea fi folosite în viitor. 

 

„Trebuie să se asigure că solvabilitatea acestor companii este garantată, ceea ce ar putea fi făcut de o altă companie sau de către state, dar este necesar să se garanteze că cuponul poate fi utilizat”, a spus el. 

 

Companiile aeriene, a amintit el, sunt obligate să compenseze fie cu rambursarea banilor, un voucher sau amânarea zborului. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.