Shadow

Top 20 cele mai aglomerate aeroporturi din lume

Airports Council International (ACI) World a publicat cel mai recent clasament global al aeroporturilor în funcție de traficul de pasageri și zboruri, dezvăluind Top 20 cele mai aglomerate instalații din lume, din peste 2.600 de aeroporturi din mai mult de 180 de țări și teritorii. Ca date cheie, ACI World a evidențiat redresarea traficului global total, până în 2022, depășind 6,6 miliarde de pasageri, revenirea traficului internațional și predominantă aeroporturilor din SUA în primele poziții. 

Datele privind traficul de pasageri

Acestea sunt cele mai relevante date din raportul ACI World:

Numărul total de pasageri la nivel mondial a depășit 6,6 miliarde în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 43,8% față de 2021 sau o recuperare de 72,5% față de nivelurile de dinaintea pandemiei din 2019.

  • Cele mai mari 20 de aeroporturi reprezintă 18% din traficul mondial de pasageri (1,2 miliarde de pasageri).
  • Clasamentul din 2022 include unele dintre cele mai mari centre aeroportuare din lume, odată cu revenirea traficului internațional a crescut de la 25,3% în 2021 la 38,4% în 2022.
  • Dintre aeroporturile aflate în primele 20 de poziții, 10 sunt situate în SUA și aproape toate au o pondere semnificativă de pasageri interni, între 75% și 95%.
Top 20 cele mai aglomerate aeroporturi din lume
Primele aeroporturi din lume după numărul de pasageri.
  • Cele mai mari salturi sau îmbunătățiri ân clasamentul primelor 20 le-au înregistrat cele mai mari patru hub-uri europene, un rol important fiind jucat de relaxarea restricțiilor de călătorie de către guvernele respective după doi ani de blocaje: Londra Heathrow, de pe locul 54 pe locul 8; Madrid-Barajas, de pe locul 42 pe locul 15; Frankfurt, de pe locul 39 pe locul 18; și Amsterdam-Schiphol, de pe locul 34 pe locul 13.

Deplasarea aeronavelor

  • Numărul mișcărilor de aeronave la nivel mondial s-a apropiat de 85 de milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 14,8% față de rezultatele din 2021 sau o recuperare de 82,4% față de nivelurile anterioare pandemiei.
  • Cele mai mari 20 de aeroporturi reprezintă 11,4% din traficul mondial (9,7 milioane de deplasări).
  • Din Topul 20 al aeroporturilor cu cele mai multe zboruri, 13 se află în SUA.

În timpul prezentării raportului 2022, directorul general al ACI Global, Luis Felipe de Oliveira a declarat: „În fața presiunilor legate de costuri și a pieței forței de muncă restrânse, aeroporturile din întreaga lume continuă să satisfacă dorința publicului de a călători cu avionul. Aceste infrastructuri și-au demonstrat încă o dată rezistența, așa cum reiese din principalele rezultate ale analizei setului de date privind traficul aeroportuar global al ACI…”

…”Aeroporturile și alte părți interesate din domeniul aviației trebuie să continue să se concentreze asupra constituirii unui sistem de transport aerian sigur, eficient și durabil din punct de vedere ecologic, capabil să primească de două ori mai mulți pasageri decât se așteaptă să călătorească în următoarele două decenii”.

ACI colectează anual traficul aeroportuar prin intermediul rețelei sale globale de operatori aeroportuari membri, investitori și alte părți interesate din domeniul aviației. Setul de date permite, de asemenea, segmentarea la nivel regional, național și aeroportuar, precum și în funcție de tipul de trafic.

Mai multe informații despre subiect:

Aeroporturi: investiții acelerate în tehnologie pentru a face față noii cereri

Pasagerii vor tehnologii care elimine cozile în aeroporturi

Tehnologia va fi esențială în aeroporturi pentru recuperarea zborurilor

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.