Shadow

Tinerii caută destinații durabile… dar călătorind cu avionul

Sustenabilitatea a devenit unul dintre cei mai importanți factori în momentul rezervării unei călătorii, conform ultimelor rapoarte despre tendințe. Totuși, când vine vorba de călătorii, totul indică faptul că bunele intenții sunt încă departe de un angajament real față de un nou model care să protejeze mai mult planeta: 79% dintre tinerii români spun că iau în considerare schimbările climatice atunci când își aleg o destinație pentru vacanță, aproape jumătate (46%) intenționează să călătorească cu avionul în această vară. Totuși aceste procente sunt superioare mediei europene, 69% dintre tinerii europeni afirmând că iau în considerare schimbarea climatică atunci când își planifică vacanța, dar 52% afirmă că vor călători cu avionul. Acest lucru este confirmat de sondajul climatic 2021-2022 publicat de Banca Europeană de Investiții (BEI), care subliniază că deși există o conștientizare mai mare la nivel european cu privire la criza climatică în ceea ce privește călătoriile, aceasta nu s-a tradus pe deplin într-o creștere a acțiunilor pentru a o combate. 

 

Pentru anul 2022, românii iau în considerare sustenabilitatea atunci când călătoresc, așa cum este detaliat în studiu. Astfel, 72%, spun că vor ține cont de schimbările climatice când își vor alege destinația de vacanță

 

Din totalul celor chestionați, această preocupare pentru viitorul planetei este mai mare în rândul tinerilor: 79% dintre cei sub 30 de ani spun că vor ține cont de mediu atunci când își planifică vacanță. 

Tinerii asigură că iau în considerare schimbarea climatică atunci când aleg destinația de vacanță. Cu toate acestea majoritatea intenționează să călătorească cu avionul vara viitoare.

 

Cu toate acestea, în ciuda acestei preocupări mai mari pentru turismul durabil, aproape jumătate dintre tineri vor continua să se bazeze pe avion ca mijloc de transport, unul dintre mijloace cu cel mai mare impact asupra mediului: 46% vor zbura în vacanță, față de 31% dintre persoanele cu vârsta între 31 și 64 de ani și de 24% dintre persoanele peste 65 de ani. 

 

Sondajul merge mai departe și evidențiază tinerii drept sectorul populației că va opta cel mai mult pentru zborurile pe distanțe lungi, în pofida gradului de conștientizare mai mare al acestora cu privire la călătoriile durabile. Astfel, 23% dintre tineri vor zbura pentru a călătorii spre o destinație îndepărtată, față de 12% dintre persoanele cu vârsta între 31 și 64 de ani și de persoanele cu vârsta peste 65 de ani). 

 

Europa

Dar contradicția de a dori să călătorească cu avionul către destinații durabile nu apare doar în Romania: tinerii europeni vor, de asemenea, să aibă de grija de mediu fără a renunța la zboruri, potrivit sondajului BEI. 

 

Astfel, 67% dintre europeni declară că țin cont de schimbările climatice atunci când își aleg destinația de vacanță (cu nouă puncte peste procentul americanilor), îngrijorarea care este și mai mare în rândul persoanelor sub 30 de ani, în condițiile în care 69% spun că țin cont de schimbările climatice atunci când își planifică vacanțele

 

Interesant este ca majorității tinerilor europeni, 52%, față de 37% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, le este clar că vor zbura pentru vacanțele de vară din 2022, împotriva postulatelor activistei suedeze Greta Thunberg. 

 

În plus, această mai mare conștientizare nu-i descurajează pe tinerii europeni să opteze pentru destinații de lungă distanță, pentru care vor trebui inevitabil să recurgă la avion: mai mult de un sfert dintre tineri, 27% față de 17% dintre persoanele cu vârsta între 30 și 64 de ani și 12% dintre cei cu vârsta de 65 sau peste, spun că vor zbura către o destinație îndepărtată. 

 

Realizată în colaborare cu compania de cercetare de piață BVA, cea de-a patra ediție a Sondajului BEI asupra climei își propune să contribuie la o dezbatere mai largă supra atitudinilor și așteptărilor cetățenilor cu privire la acțiunile climatice

 

Studiul mai arată că doar 19% dintre români ar opta pentru o mașină pe benzină sau diesel la următoarea achiziție a unui vehicul, în timp ce 81% spun că vor cumpără o mașină hibridă sau electrică, cu 14 puncte peste media europeană. 56% dintre români iau în considerare schimbările climatice atunci când își caută un loc de muncă și 57% dintre românii tineri își cumpără haine la mână a două în loc de haine noi. În plus, 52% dintre români iau în considerare schimbările climatice atunci când își aleg banca sau își investesc economiile

 

Mai multe informații despre sustenabilitate

Turismul și-a propus să conducă angajamentul global față de sustenabilitate

Sustenabilitatea câștigă importanța între cerintele cererii post-COVID

 

Sursă: Banca Europeană de Investiții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.