Shadow

Pololishkavili vrea să suspende calitatea de membru a UNWTO a Rusiei

Duminica trecută, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), Zurab Pololishkavili, a lansat un tweet neobișnuit în postura de agentie a Națiunilor Unite. Prin Twitter, el a cerut statelor membre UNWTO „să ia în considerare suspendarea calității de membru al Federației Ruse„. Tweet-ul, cu grafica și designul său, i-a lăsat confuzi pe cei familiarizați cu mecanismele de operare ale UNWTO, deoarece nici Secretarul General nu poate demite un membru, nici statele membre, decât daca este convocată Adunarea Generală, care, în acest caz, ar trebui să fie extraordinară și care nici măcar nu a fost convocată. Tweet-ul lui Pololikashvili a fost emis din contul său personal, cu design și grafică, și fără logo-ul UNWTO. 

 

Tweet-ul lui Pololikashvili a fost surpinzător, în primul rând, datorită formatului său neobișnuit, cu design, grafică și fără logo-ul UNWTO.

 

Pololikashvili a menționat, de asemenea, conturile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski (@ZelenskyyUa) și contul oficial al Ucrainei (@Ucrainei), care este stat membru al UNWTO, dar nu-l menționa și pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin (@KremlinRussia_E), nici contul ambasadei Rusiei în Spania (@EmbajadaRusaEs), al cărui ambasador este reprezentantul țării la UNWTO. 

 

Cu câteva ore mai devreme, sâmbătă, secretarul general al UNWTO lansese un alt tweet făcând aluzie la războiul Rusiei împotriva Ucraniei, în care face apel „să fim toți ucrainieni” și că, în acest caz, da, a urmat formatul obișnuit al tweet-urilor Pololikashvili în calitate de secretar general al UNWTO, deși au fost lansate și din contul personal, dar fără design și grafică, așa cum face de obicei: conținutul tweetului și o fotografie mai mult sau mai puțin instituțională. 

 

Lucrul curios al tweet-ului care cere statelor membre să ia în considerare anularea înregistrării Federației Ruse ca membru al UNWTO sunt câteva lucruri, potrivit surselor consultate de HOSTELTUR în randul persoanelor și înalților oficiali apropiați și cunoscători ai UNWTO:

 

– Deși o declarație politică împotriva războiului este obișnuită și recomandabilă din partea unei organizații precum UNWTO, orice altă considerație ar fi deplasată, potrivit surselor, întrucât nu este misiunea acestei agenții a Națiunilor Unite care servește, tocmai, a construi relații.

 

– Nici măcar Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite nu a cerut îndepărtarea Federației Ruse din ONU, în ciuda faptului că a comandat acțiunile Rusiei. 

 

– Secretarul general nu poate revoca un membru UNWTO și este extrem de neobișnuit ca aceasta să încurajeze statele membre să facă acest lucru. 

 

– Statele Membre ar putea decide retragerea Federației Ruse dacă s-ar convoca o Adunare Generală, în acest caz extraordinară, pentru că aceasta se întrunește o dată la doi ani, iar ultima a avut loc în noiembrie la Madrid. Adunarea Generală Extraordinară nu a fost convocată. 

 

– Adunarea Generală Extraordinară poate fi convocată prin hotârarea Consiliului Executiv sau la cererea majorității statelor membre ale organizației, dar nu și de către Secretatarul General, care ar răspunde, într-un caz sau altul, dacă ar fi convocată în mod formal. 

 

– Dacă statele membre s-ar întruni într-o Adunare Generală Extraordinară și au văzut propunerea de retragere a Federației Ruse, ar trebui să o aprobe cu o majoritate de două treimi din voturi. 

 

– În fine, sursele consultate sunt de acord că poate nu este cel mai inteligent, în acest moment, să rupă toate legăturile cu Rusia. 

 

Din toate aceste puncte, întrebarea care se ridică este următoarea: cum intenționează Pololishkavili ca propunerea sa lansată prin Twitter către statele membre să devină realitate, dacă intenționează asta?

 

Frangialli, surprins și alarmat

Fostul secretar general al UNWTO Francesco Frangialli este unul dintre cei surprinși de tweet-ul lui Pololikashvili. „Să raportezi ca agresiunea Rusiei este împotriva intereselor turismului este una și este binevenită; dar revendicarea dreptului de a suspenda un membru este altceva”, a spus el pentru HOSTELTUR

 

Frangialli este de acord cu alte surse consultate că, „din punct de vedere juridic este doar un anunț fără efect practic, deoarece este o decizie pe care nu are capacitatea de a o lua”. Ar fi de neconceput, explică Frangialli, că suspendarea sau nu a unui stat membru să fie o decizie a secretarului general și să o poata lua la discreția sa, fără controlul celorlalți membri. 

 

„Orice ai crede despre atitudinea Rusiei, nu ai dreptul ca secretar general al UNWTO, să iei singur astfel de decizii”, reflectă Frangialli. Apartenența unui stat este competența „strict” a Adunării Generale, amintește el, nu a Secretarului General, „fără să se refere măcar la Consiliul Executiv, care este cel care are responsabilitatea de a lua unele decizii urgente între două sesiuni a Adunării”. 

 

„Ar fi interesant de știut ce părere are Ministerul de Afaceri Externe al Spaniei despre asta”, spune fostul secretar general, „din moment ce Spania este depozitarul statutelor UNWTO”. 

 

A rupe toate legăturile

Un pericol pe care Francesco Frangialli îl vede, și alte surse consultate, în tweet-ul lui Pololikashvili care cere suspendarea Rusiei, este că în cele din urmă „fără un motiv real”, Rusia s-ar putea disocia de UNWTO prin propia decizie. Apelului lui Pololikashvili „ar putea irita și o țară precum China”, care este și ea membră a UNWTO. 

 

Frangialli compară atitudinea lui Pololikashvili cu cea a lui Antonio Guterres, Secreatarul General al Națiunilor Unite, a cărui agenție este UNWTO. „Guterres a condamnat cu curaj agresiunea Rusiei în Ucraina”, a spus Frangialli, „în ciuda faptului că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate [ONU]”. 

 

Potrivit lui Frangialli, Guterres „a arătat clar că atitudinea Rusiei era împotriva principiilor pe care se bazează Națiunilor Unite”, dar s-a oprit aici, adaugă el, și „nu a acționat împotriva statutelor organizației pentru care este responsabil”. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.