Shadow

Pasagerii vor primi compensații pentru refuzul de îmbărcare anticipată

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că pasagerii de transport aerian au dreptul la compensații din partea companiilor aeriene din cauza refuzului de îmbarcare anticipată, chiar dacă nu s-au prezentat la check-in și au fost informați cu privire la refuzul de îmbarcare cu cel putin două săptămâni înainte de ora programată de plecare a zborului, ca în cazul unei anulări. Pasagera a solicitat de la LATAM Airlines o compensație fixă de 250 de euro pentru refuzul de îmbarcare pentru zborul de întoarcere

CJUE a emis o astfel de decizie, creând un precedent, pronunțându-se asupra unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulate de instanța germană în fața căreia pasagerul a introdus litigiul cu LATAM Airlines Group.

În imposibilitatea de a se înregistra pentru zborul de la Aeroportul Frankfurt am Main la Madrid-Barajas, pe care îl rezervarse pentru ziua următoare, o pasageră a contactat compania LATAM Airlines, care a informat-o că a fost transferată pe un zbor efectuat cu o zi înainte, fără a o anunța. De asemenea, aceasta a informat-o că rezervarea pentru zborul de întoarcere, care urma să aibă loc peste două săptămâni mai târziu, fusese blocată deoarece nu luase zborul de plecare.

Pasagerii vor primi compensații pentru refuzul de îmbărcare anticipată
Pasagerii vor primi compensții pentru refuzul de îmbarcare. Sursă: Yousef Alfuhigi.

În hotărârea sa, Curtea precizează că, în cazul refuzului de îmbarcare anticipată, trebuie plătită o compensație chiar dacă pasagerul în cauza nu s-a prezentat la check-in.

CJUE consideră că, în cazul în care compania aeriană l-a informat în prealabil pe pasager că îi va refuza îmbarcarea împotriva voinței sale, pe un zbor pe care acesta are o rezervare confirmată, obligația de a se prezenta la check-in este o formalitate inutilă.

În plus, CJUE precizează că dreptul la despăgubire se aplică chiar dacă pasagerul a fost informat cu privire la refuzul de îmbărcare cu cel puțin două săptămâni înainte de ora programată de plecare a zborului.

Regula, prevăzută doar pentru anularea zborurilor, conform căreia companiile aeriene sunt scutite de obligația de a despăgubi pasagerii dacă îi informează cu cel puțin două săptămâni înainte de ora plecare programată, nu trebuie să se aplice în cazul refuzului la îmbarcare.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.