Shadow

Pasagerii buni vor trece mai puține controale în China, cei răi nu vor zbura

Aeroportul Shenzen, din orașul care este unul dintre centrele tehnologice din China, a introdus la începutul acestui an primul sistem de „credit social” cu care pasagerii cu un record bun vor avea preferință în verificările de securitate

 

Potrivit informațiilor de la televiziunea de stat CCTV, pe care le colectează Efe ca parte a reformei efectuate de Admnistrația Aviației Civile din China pentru îmbunătățirea serviciilor, Aeroportul din Shenzen, din Sud-Estul țării, va clasifica pasagerii în funcție de scorul lor social și le va devia către diferite controale de securitate, pentru a accelera procesul. 

În 2018 a fost implementat un program pilot al acestui sistem de control al securității la aeroport cu aproximativ 100.000 de pasageri. De asemenea, autoritățile au sancționat acei pasageri care difuzează în mod deliberat informații de securitate fictive, folosesc identități false sau ocupă locuri care nu le aparțin, printre altele. 

 

Administrația Aviației Civile din China a anunțat punerea în aplicare a acestui sistem de „credit social” în avioane, în care călătorii cu „scor scăzut” nu se pot îmbarca în zbor, precum și eliberarea unei „liste negre” lunare pentru așa-numiții „pasageri insubordinați”, care a fost deja încercată de mai multe companii aeriene precum Air China, China Eastern, China Southern, Hainan Airlines și Spring Air. 

 

Guvernul chinez analizează de ceva timp posibilitatea de a utiliza tehnici de inteligență a datelor pentru a crea acest sistem de „credit social” în care fiecare cetățean va acumula puncte în funcție de situația economică, statutul său sau opiniile sale pe rețelele sociale. Beijing prevede implementarea întregului sistem până în 2020. 

 

„Acest sistem de credit social” a declanșat alarmele de teamă că implică o invazie a vieții private a cetățenilor chinezi sau generează cazuri de discriminare nu numai pentru a zbura, ci și pentru a accesa locuri de muncă de calitate, universități de presitgiu sau a emigra spre orașe prospere. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.