Shadow

Partea întunecată a influencerilor. Influențează ei călătoriile?

„Un influencer moare într-o cascadă în timp ce filma un TikTok”; „un influencer moare după ce a căzut de pe un zgârie-nori”; „Un tânăr influencer care ține o dietă cu fructe moare de malnutriție”… În această vară, mai multe știri au generat o controversă intensă cu privire la unde sunt limitele atunci când vine vorba de căutarea de Like-uri și de obținerea mai multor urmăritori pe rețelele de socializare. Dezbaterea ridică, de asemenea, întrebări și reflecții pentru destinațiile și companiile de turism care derulează tot mai multe campanii de promovare susținute de influenceri. 

Partea întunecată a influencerilor. Influențează ei călătoriile?
Imagine generată de Inteligența Artificială, care simulează un tânăr care își face un selfie cu un leu. Sursa: Adobe Stock.

Nani Arenas: o destinație trebuie să analizeze mai întâi profilului unui influencer

În opinia lui Nani Arenas, influencer spaniol, jurnalistă și autoarea blogului La Viajera Empedernida, întrebarea importantă este de a discerne ce tip de influenceri sunt potriviți pentru o destinație, un hotel, o companie aeriană etc., care dorește să se bazeze pe acești comunicatori pentru a-și face cunoscută oferta.

Nani Arenas colaborează cu destinațiile turistice pentru a crea strategii de comunicare „și aici intervin influencerii, pe care trebuie trebuie să îi studiem în prealabil, pentru că, până la urmă, influencerul este încă un suport de comunicare foarte important, în funcție de publicul pe care vrei să îl vizezi”.

Din acest motiv, atunci când contractezi o companie de promovare cu influenceri, „trebuie să urmezi aceleași criterii pe care le urmezi atunci când contractezi o campanie de comunicare cu orice alt mijloc sau mediu. Cu alte cuvinte, trebuie să anallizezi dacă acel mediu se potrivește cu ceea ce ai nevoie, adaugă Nani Arenas.

De exemplu, acest influencer transmite imaginea pe care destinația dorește să o comunice? Publicul său corespunde segmentului sau nișei pe care o destinație sau un lanț hotelier încearcă să o atingă?

„Nu poți să te uțti doar la numărul de „like-uri” sau de urmăritori ai unui influencer, pentru că este foarte ușor de manipulat”.

Din acest motiv, insistă Nani Arenas, „trebuie să studiezi influencerii înainte de a-i angaja. Și, bineînțeles, nu te poți uita doar la numărul de „like-uri” sau de followeri, pentru că este foarte ușor de manipulat. Trebuie să le studiezi mai mult profilurile pentru a vedea dacă se potrivesc companiei tale„.

Și tocmai în acest moment de analiza ar fi indicat să renunți la anumite profiluri de influenceri, „atunci când consideri că asocierea imaginii lor cu cea a destinației sau a companiei tale ar putea reprezenta un risc, sau pur și simplu nu este imaginea pe care vrei să o dai.

De exemplu, „dacă lucrez la o campanie de promovare a unui oraș din Spania, nu aș vrea să iau un influencer care se urcă pe o stâncă sau își face un selfie riscant în vârful turnului catedralei”, spune Nani Arenas.

„Dacă vezi că modul în care comunică anumiți influenceri și profilul lor se bazează pe acest tip de fotografii mai spectaculoase în căutare de audiență și morbiditate, atunci poate că nu este profilul care mă interesează”, adaugă ea.

„Pentru destinațiile pentru care lucreză, nu aș angaja niciodată influenceri care generează o comunicare riscantă”.

„Bineînțeles, pentru destinațiile pentru care lucrez, nu aș angaja niciodată profiluri care la un moment dat văd că generează o comunicare riscantă„, spune Nani Arenas.

„Iar întrebarea care mi-o pun este dacă acești influenceri ar fi făcut acea fotografie riscantă dacă nu ar fi existat social media”, adaugă ea.

Se poate întâmpla, totuși, ca unele destinații sau companii sau să aprecieze influencerii doar pentru numărul de like-uri și followeri pe care îi acumulează, „iar în acest caz, chiar noi înșine generăm această bulă”.

Pe scurt, spune Nani Arenas, este de preferat să se opteze pentru influenceri al căror stil de comunicare, tip de conținut, stil de fotografii și videoclipuri, audiență etc., să se potrivească cu strategia de comunicare a destinației și a companiei și, odată încheiată campania, să se măsoare randamentul folosind diverse metodologii, „nu doar like-urile pe care utilizatorii le-au dat unei fotografii”.

Partea întunecată a influencerilor. Influențează ei călătoriile?
Fotografie pentru rețelele sociale făcută de pe o stâncă. Sursă: Adobe Stock.

18% dintre consumatorii europeni sunt atenți la influenceri pentru a-și planifica călătoriile

În ce măsură influencerii influențează cu adevărat deciziile noastre de călătorie?

Potrivit unui studiu recent al Phocuswright prezentat la Barcelona în iunie, 50% dintre consumatorii europeni spun că folosesc o rețea socială pentru a căuta idei de călătorie. Cele mai utilizate retele sunt Instagram (70%), TikTok (35%), Twitter (25%) și Snapchat (20%).

Cu toate acestea, „deși călătorii sunt pe rețelele de socializare, ei nu sunt întotdeauna impresionabili”, a avertizat Madeline List, analist Phocuwright.

De fapt, sondajul arată că prietenii și familiile exercită o influență mult mai mare asupra deciziei de a călători (acest lucru este valabil pentru 50% dintre consumatorii europeni) în comparație cu factorii de influență de pe rețelele de socializare.

De altfel, videoclipurile, fotografiile etc. pe care influencerii le împărtășesc pe rețelele de socializare ar fi luate în considerare doar de 18% dintre consumatorii europeni atunci când caută idei de călătorie sau inspirație.

În ciuda acestor fapte, „influencerii vor avea întotdeauna un rol important de jucat în companiile de marketing, deoarece familiile și prietenii sunt într-adevăr mai fragmentate”, a declarat Madeleine List.

Pe de altă parte, persoanele care sunt receptive la anumiți influenceri care par să se bucure de călătorii fabuloase la hoteluri de lux, plaje paradisiace etc., nu sunt neaparat consumatori cu cheltuieli mai mari, a adăugat ea.

Mulți oameni urmăresc anumiți influenceri pentru că aspiră la un statut social și economic mai ridicat,„fără ca acest lucru să se reflecte în bugetul lor”, spune List.

Cu alte cuvinte, ceea ce promovează un influencer nu corespunde întotdeauna cu puterea de cumpărare a follower-ilor săi, a concluzionat analistul.

Influencerii devin agenți de turism „în adevăratul sens al cuvântului”

Pe de altă parte, potrivit publicației americane PhocusWire (grupul Phocuswright), 40% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani caută inspirație de călătorie pe TikTok sau Instagram.

În acest context, „unii influenceri își duc afacerea cu un pas mai departe decât simpla monetizare a conținutului lor, tranformându-și followerii în clienți, devenind în acest proces agenți de turism în adevăratul sens al cuvântului”.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.