Shadow

Megahub-uri: cele mai bine conectate aeroporturi din lume în 2023

Vineri, 11 august 2023, a fost cea mai aglomerată zi pentru aviația mondială în ultimul an, între septembrie 2022 și august 2023, cu 108.815 de zboruri programate. Pe baza acestor date, au fost stabilite cele mai conectate 50 de aeroporturi din lume pentru raportul Megahubs 2023, un clasament care arată eficiența principalelor hub-uri aeroportuare internaționale în ceea ce privește conectivitatea aeriană.  

Puterea rețelelor de companii aeriene constă in conexiunile pe care le pot face pasagerii. Folosind un indice de conectivitate aeriană OAGMegahubs 2023 măsoară eficiența principalelor centre aeroportuare internaționale din lume ca noduri de zbor (la nivel global și regional), precum și ca porți de acces către piețele interne, și oferă o platformă de comparație.

Clasamentul este întocmit prin compararea numărului de conexiuni programate către și la zboruri internaționale cu numărul de destinații deservite de aeroport. 

„În acest an, revenim la metodologia publicată complet ultima dată în 2019. Fiecare tabel include clasamentul precedent al aeroportului din 2019, compania aeriană dominantă la fiecare hub și proporția de zboruri operate de acea companie aeriană”, notează OAG.

Primele 50 de megahub-uri sunt acele aeroporturi cu cel mai mare raport dintre numărul de conexiuni internaționale programate posibile și numărul de destinații deservite de aeroport, după cum explică analiștii companiei consultanță. Sunt incluse atât conexiunile directe, cât și cele indirecte. Au fost identificate, de asemenea, principalele hub-uri de interconectare la nivel global și regional, în rolul de porți de acces către piețele interne și de legături piețele externe, determinându-se cele 10 hub-uri cele mai conectate în funcție de regiune.

Indicele de conectivitate a utilizat regulile de afaceri integrate în instrumentul Connections Analyser al OAG, iar pentru toate zborurile operaționale au fost alese următoarele criterii personalizabile:

  • Conexiuni internaționale unice doar către/de la aeroporturile selectate
  • Circuit maxim de 150 de persoane
  • Timpul minim de conexiune (MCT) variază în funcție de fiecare aeroport în parte. OAG deține informații privind MCT pentru fiecare aeroport comercial in funcțiune
  • Fereastra maximă de conectare de șase ore

Megah-uburi

Londra Heathrow ocupă și acest an primul loc în topul celor mai bine conectate aeroporturi din lume. Acest studiu realizat de compania internațională de consultanță în domeniul aviației este realizat în funcție de numărul de conexiuni și nu de numărul de operațiuni sau de pasageri, iar datele sunt comparate cu cele din 2019, înainte de pandemia de Covid-19.

Principalul aeroport din Londra și Regatul Unit este al patrulea cel mai mare aeroport din lume din punct de vedere al capacității totale programate până în august 2023. 

Megahub-uri: cele mai bine conectate aeroporturi din lume în 2023
Megahub-uri (Sursă: OAG)

British Airways rămâne compania aeriană preferată la Londra Heathrow, operând 50% din toate zborurile. în mod similar, Aeroportul Heathrow s-a clasat pe primul loc și în 2019. în timp ce numărul de conexiuni potențiale în perioada selectată rămâne în continuare ușor sub nivelul din 2019, în acest an se situează pe primul loc în ceea ce privește proporția acestor conexiuni cu destinațiile deservite. 

Succesul marilor centre aeroportuare depinde în mare parte de prezența unei mari companii aeriene care operează o mare parte din zboruri.

Deși nu se numără printre cele mai mari 10 aeroporturi din lume în funcție de capacitatea programată, al doilea aeroport clasat în clasamentul global al conectivității aeriene este aeroportul JFK din New York, care a urcat în clasament de pe locul 18 în 2019.

Alte aeroporturi urcă notabil pe listă. Lista primelor 50 de megahuburi globale din 2019 include.

– Tokyo Haneda (HND), de pe locul 22 pe locul 5, All Nipon Airways fiind transportatorul dominant.

– Kuala Lumpur (KUL) a urcat 8 locuri, de pe 12 pe 4, AirAsia operează 34% din zboruri.

– Aeroportul din Istanbul (IST), unde Turkish Airlines este transportul dominant, trece de pe locul 17 pe locul 7.

– Manila Ninoy Aquino (MNL) a urcat de pe locul 29 pe locul 15, cu Philippine Airlines operând 32% din zboruri.

– Aeroportul Dubai (DXB), de pe locul 24 pe locul 16, Emirates fiind compania aeriană dominantă (39%).

Aeroportul JFK din New York (JFK) ocupă locul al doilea în Indexul Megahubs din acest an. New York JFK are o pondere foarte mare, cu un volum mare de opțiuni potențiale de conexiune în rețeaua sa extinsă, și se situează chiar în afara top 10 cele mai mari aeroporturi din lume în funcție de capacitatea de locuri programate.

JFK a urcat semnificativ în clasament, de pe locul 18 în 2019, în parte datorită faptului că American Airlines va opera încă șapte destinații internaționale până în 2023 și a noilor servicii oferite de mai multe companii aeriene, printre care Qantas, Air New Zealand și Air Senegal.

Principalele 20 de meghub-uri globale sunt distribuite în mod egal între regiuni: șase în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, șase în America de Nord și șapte în Asia-Pacific. 

Prezența a șapte hub-uri asiatice în Top 20 mondial este semnificativă, având în vedere că regiunea se află încă pe drumul spre o redresare completă. Cel mai bine conectat dintre aceste hub-uri este Kuala Lumpur, care ocupă al patrulea, urmat îndeaproape de Aeroportul Haneda din Tokyo, care ocupă al cincilea.

Marile hub-uri europene Amsterdam, Frankfurt si Paris se alătură aeroportului Heathrow din Londra în Top 10 megahub-uri globale. 

Istanbulul intră și el în Top 10, pe locul șapte, ceea ce reprezintă o creștere considerabilă față de locul 17 ocupat în 2019. Acest lucru urmează unei perioade de extindere a flotei de către operatorul de referință al Istanbulului, Turkish Airlines, care a adăugat atât destinații din Asia Centrala, cât și în Statele Unite, și a crescut în unele puncte.

Alte megahub-uri importante în Top 20 includ Atlanta, care este cel mai aglomerat aeroport din lume, deși în ceea ce privește conectivitatea aeriană se află pe locul 14, și Chicago O’Hare, care ocupă locul 10, în scădere de pe locul 3 în 2019.

Top 10 megahub-uri pe regiuni

Primele 10 megah-uburi din Europa, Orientul Mijlociu și Africa ating cel mai ridicat indice mediu de conectivitate aeriană internațională dintre toate regiunile, cu un scor mediu de 179.

Cele mai conectivitate 50 de aeroporturi din lume
Top 10 megahub-uri pe regiuni (Sursă: OAG).

În Europa, aeroportul Heathrow din Londra rămâne pe primul loc în lume și în Europa, bineînțeles. Amsterdam se află pe locul al doilea, urcând pe locul al patrulea în 2019.

Asia Pacific, deși are al doilea cel mai mare indice mediu de conectivitate aeriană dintre primele 10 megahub-uri, a suferit schimbări semnificative. Cinci dintre primele 10 cele mai conectate megahub-uri din regiune se află în Asia de Sud-Est și, până în prezent, niciun aeroport chinez nu a reușit să revină în clasamentul megahub-urilor regionale. Există două aeroporturi japoneze în Top 10: Tokyo Haneda și Fukuoka.

În Orientul Mijlociu și Africa, Dubai ocupă prima poziție, Doha este pe locul al doilea, iar Johannesburg din Africa de Sud se află pe locul al treilea.

Mexico City rămâne cel mai bine clasat megahub din America Latină, iar Bogota ocupă locul al doilea.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.