Shadow

KLM, SKyNRG și SHV Energy vor construi prima fabrică europeană de bio combustibil pentru aviație

Comunicat de presă

KLM Royal Dutch Airlines este prima companie aeriană din lume care investește în bio combustibil pentru industria aeronautică și își propune ca obiectiv pentru următorii 10 ani să cumpere și să foloseasca peste 75.000 tone de combustibil sustenabil pentru aviație, în fiecare an.

Bram Graber, CEO al SHV Energy; Pieter Elbers, Președinte & CEO KLM; Maarten van Dijk, director executiv al SkyNRG HR.

SkyNRG, lider mondial pe piața de combustibil sustenabil pentru aviație (Sustainable Aviation Fuel – SAF) va dezvolta prima fabrică din Europa specializată în producția de bio combustibil pentru industria aeronautică. Fabrica va fi construită în Delfzijl, Olanda și este programată pentru a fi inaugurată în 2022.

KLM este singura companie aeriană din Europa care operează zboruri intercontinentale alimentate parțial cu bio-kerosen, un substitut sustenabil al kerosenului, la finalul anului 2018 fiind operate aproximativ 1.500 de zboruri alimentate cu 1.318 tone de bio-kerosen.

Combustibilul sustenabil pentru aviație este o opțiune necesară industriei aviatice comerciale, pentru a reduce emisiile de CO2, pe lângă reînnoirea flotei și creșterea eficienței operaționale. Cu toate acestea, în prezent, nu se produce suficient kerosen sustenabil. Din anul 2022, centrala va produce anual 100.000 de tone de bio combustibil, precum și 15.000 de tone de bioGPL, ca produs secundar. Aceasta va însemna o reducere de CO2 de 270.000 de tone pe an pentru industria aviatică.

Ulei de gătit transformat în bio-kerosen. Emisiile de CO2 vor fi reduse cu 85%

Materia primă folosită pentru producție va fi formată din deșeuri reziduale, cum ar fi uleiul de gătit, provenind preponderent din fabricile din zonă. Instalația va funcționa pe bază de hidrogen sustenabil, produs prin utilizarea apei și a energiei eoliene. Datorită acestor opțiuni, acest carburant pentru aviație oferă o reducere a emisiilor de CO2 de cel puțin 85% în comparație cu combustibilii fosili. Utilizarea SAF va contribui, de asemenea, la o reducere semnificativă a particulelor ultra-fine și a emisiilor de sulf. Construcția acestei fabrici este în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate ale KLM și reprezintă un pas important spre implementarea planului de acțiune „Smart & Sustainable” al industriei, elaborat de 20 de organizații de transport și centre de cunoaștere. Aeroportul Amsterdam Schiphol va investi, de asemenea, în dezvoltarea acestei fabrici.

Sunt mândru de colaborarea noastră cu SkyNRG și SHV Energy pentru a lansa un proiect care va urmări dezvoltarea primei fabrici europene pentru producerea de combustibil sustenabil pentru aviație. Apariția aviației a avut un impact major asupra lumii, oferind un nou mijloc de a apropia oamenii. Acest privilegiu merge mână în mână cu o mare responsabilitate pe care o avem față de planeta noastră. KLM ia acest lucru în serios și, prin urmare, a investit în sustenabilitate de mulți ani. Prin colaborarea cu alte părți, putem construi o instalație care va accelera dezvoltarea unui carburant sustenabil pentru aviație. Din anul 2022, instalația va produce 100.000 de tone pe an, dintre care 75.000 de tone vor fi achiziționate de KLM. Acest lucru va reduce emisiile de CO2 cu 200.000 de tone pe an, ceea ce este egal cu emisiile eliberate de 1.000 de zboruri KLM între Amsterdam și Rio de Janeiro. Pieter Elbers, președinte și CEO al KLM                                                                         

Suntem foarte mândri să anunțăm acest proiect astăzi și că îl vom realiza în Olanda împreună cu parteneri atât de puternici. Pentru noi și pentru partenerii noștri, acest proiect reprezintă un moment important în continuarea extinderii pieței pentru combustibil sustenabil pentru aviație. Suntem primii care fac un pas  în această direcție și sperăm că va servi drept exemplu pentru restul industriei în tranziția către un viitor durabil pentru aviația comercială. Maarten van Dijk, director executiv al  SkyNRG

Suntem mândri de colaborarea noastră inovatoare cu SkyNRG și KLM, ceea ce ne permite să aducem o contribuție pozitivă la tranziția energetică. Această investiție este în strânsă legătură cu strategia SHV Energy de a crește și mai mult ponderea produselor energetice produse în mod durabil. Clienții noștri din Europa, mulți dintre cei care nu sunt conectați la rețeaua de gaze naturale, se bazează pe energia SHV pentru a-și satisface nevoile energetice în mod eficient, durabil și în siguranță. Ca pionieri în domeniul bioGPL, suntem încântați că acest proiect va adăuga 15.000 de tone de bioGPL la aprovizionarea noastră anuală. Acest lucru înseamnă mai mult de 35.000 de tone de reducere a emisiilor de CO2. Bram Gräber, CEO al SHV Energy                  

Parteneri

În plus față de KLM și SHV Energy, SkyNRG s-a alăturat și cu alți parteneri din Olanda și din alte țări, în cadrul proiectului DSL-1: EIT Climate-KIC, Grupul Royal Schiphol, GROEIfonds, NV NOM, Groningen Seaports, Nouryon, Gasunie, Arcadis, TechnipFMC, Haldor Topsoe, Desmet Ballestra, Susteen Technologies și MBP Solutions. Acești parteneri vor fi implicați în diferite faze ale proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.