Shadow

Industria turismului global va genera 600 de miliarde de euro în 2022

Sectorul turismului la nivel mundial va atinge o cifră de afaceri de 637 de miliarde de dolari (590 de miliarde de euro) în 2022, ceea ce indică o proiecție de creștere anuală de 48%, potrivit raportului Mobility Market Outlook elaborat de Statista și prezentat la ITB. Abia în 2023, cifrele pentru activitatea turistică vor depăși nivelurile pre-pandemie, cu o creștere de aproximativ 5%

 

Mai exact, cifra preconizată este de aproape 756 de miliarde dolari (700 de miliarde de euro). Pe subsectoare, cea mai mare creștere o va avea industria de croazieră, cu o creștere de 180% urmată de sectorul hotelier, cu 57%

 

Afacerea hotelieră este prezentată ca cel mai mare segment pentru prezent și viitor, menținând o creștere continuă, depășind atât cazarea privată, cât și pachetele turistice. Raportul prevede însă o redresare solidă a locuințelor private și a apartamentelor turistice, care vor depăși 81 de miliarde de dolari (75 de miliarde de euro) din venituri în acest an, cu doar 2% sub 2019. 

 

În patru ani, în 2026, proiecția raportului Statista sugerează că sectorul turismului își va crește cifra de afaceri la aproape 950 de miliarde de dolari (aproximativ 880 de miliarde de euro), sectorul hotelier captând cel mai mare procent din beneficiile economice. 

 

De ce nu este așteptat un impact major al războiului

Raportul analizează care va fi impactul invaziei Ucrainei de către Rusia asupra sectorului turistic la nivel global și reprezintă argumente pentru diferitele cifre gestionate de industrie. Astfel, potrivit unei analize a Organizației Aviației Civile (ICAO), în afară de COVID, evenimentele care au afectat cel mai mult aviația au fost izbucnirea bulei dotcom în 2000 și atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Dar, după scăderea cu 1% anual în numărul de pasageri în 2001 și 2002, aceștia s-au întors depășind nivelurile ambelor crize din 2004. 

 

Pe de altă parte, cifrele Organizației Mondiale a Turismului (OMT) în 2019 indică faptul că Rusia și Ucraina au reprezentat împreună 3% din cheltuielile turistice pentru călătoriile internaționale. Presupunând că razboiul nu se extinde în alte regiuni, este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra turismului la nivel global. 

 

Este puțin probabil că războiul din Ucraina să aibă un impact puternic asupra turismului mundial dacă acesta va continua să fie concentrat în țară, dar ar putea influența piețe specifice, precum Cipru sau Turcia. 

 

În Cipru, potrivit ministrului de Finanțe, Konstantinos Petridis, turismul rusesc a reprezentat în jur de 25% din vizitatorii internaționali, astfel că pierderea sa din acest an va avea un impact asupra PIB-ului de peste 2%. La rândul său, Ministerul Turismului din Turcia estimează că 4,5 de milioane de turisti ruși au vizitat tara anul trecut și două milioane de ucraineni. Împreună au reprezentat 30% dintre turiștii străini, dar spre deosebire de Cipru, guvernul turc nu a impus încă sancțiuni Rusiei, așa că nu este clar cum va fi afectată de război. 

 

Pe de altă parte, raportul reamintește rezultatele raportului de consum Statista care relevă cum, în ciuda acestei crize, peste 62% dintre germani plănuiesc să facă cel puțin o călătorie în următoarele douăsprezece luni

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.