Shadow

IATA: Persoanele vaccinate ar trebui să călătorească fără teste sau restricții

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) consideră că persoanele care au finalizat programul de vaccinare COVID-19 ar trebui să poată călători internațional pe calea aerului „fără restricții sau teste”. IATA grupează aproximativ 300 de companii aeriene din întreaga lume, aproximativ 80% din sector. 

 

Acest lucru a fost subliniat luni, de către directorul general al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), Willie Walsh, ca răspuns la întrebările adresate de Efe în timpul conferinței de presă pe care a ținut-o la deschiderea celei de-a 77-a adunare generală a IATA de la Boston (SUA). 

 

Antigeni, da

Walsh a indicat că singura restricție care ar trebui să se aplice în călătoriile cu avionul internaționale acelor persoane care nu au fost vaccinate ar fi necesitatea unui test rapid de antigen pentru a verifica dacă nu au boala. 

 

„Având cunoștințele pe care le avem acum, care sunt mult mai mari decât atunci când restricțiile au fost introduse în februarie 2020 și faptul că, calitatea testelor s-a îmbunătățit semnificativ riscul de a contracta coronavirusul la bordul unei aeronave este extrem de scăzut”, a declarat el. 

 

Walsh a spus că IATA a studiat riscul ca cineva cu COVID-19 să călătorească la nivel internațional și „să schimbe dinamica coronavirusului în țara respectivă”: „Depinde în mod clar de nivelul de infecție și de rata de vaccinare, dar totul indică faptul că riscul este foarte mic„, a remarcat el. 

 

Rolul călătoriilor internaționale

Executivul aeronautic a dat ca exemplu situația din Regatul Unit, unde în perioada februarie-august a acestui an au fost efectuate 6,4 milioane de teste PCR pe călătorii internaționale, dintre care doar 57.000 au fost pozitive.

 

„Presupune o rată de pozitivitate mai mică de 1% atunci când, în același timp, în rândul publicului larg, rata de pozitivitate a fost de 7%. Deci, riscul nu este ca cineva care călătorește să schimbe dinamica coronavirusului din țara spre care zboară”, a explicat el.

Walsh a adăugat că testul rapid de antigeni „este un exemplu clar de măsură bună” în fața necesității testelor PCR, „mai complexe și mai scumpe”

 

CEO-ul companiei aeriene JetBlue și președintele IATA, Robin Hayes, au declarat pentru Efe că este necesar ca guvernele să armonizeze măsurile pe care le adoptă și ca aceasta să fie coerente în toate țările. 

 

Infrastructuri scumpe

IATA a avertizat că creșterea costurilor de infrastructură pentru companiile, care doar în timpul crizei pandemiei s-a ridicat la 2,3 miliarde de dolari, va afecta recuperarea sectorului și „va deterioara conexiunile internaționale” și, în plus, este „scandaloasă”, a spus Willie Walsh. 

 

Valoarea totală a creșterii costului tarifelor pentru aeroporturi și furnizori de servicii de navigație aeriană ar putea ajunge la 23 de miliarde de dolari dacă se aprobă propunerile prezentate de administratorii de infrastructură. 

 

Asociația a dat exemplu situația din Europa în care administratorii de infrastructură aeroportuară „vor să recupereze de la companiile aeriene aproape 9,3 miliarde de dolari, aproximativ 8 miliarde de euro, din venituri nerealizate în 2020 și 2021″ din cauza reducerii radicale a zborurilor. La această cifră, a afirmat IATA, se adaugă o creștere de 40% a costurilor planificate pentru 2020. 

 

„Plasarea poverii financiare a unei crize de proporții apocaliptice pe spatele clienților, pur și simplu pentru că este posibil, este o strategie de afaceri la care doar un monopol ar putea visa”, a spus Walsh într-un comunicat.

 

„Minimul ar fi ca prioritatea agendei fiecărui aeroport și administrator de infrastructură să fie o reducere a costurilor, nu o creștere a tarifelor”, adăugat el. 

 

IATA a menționat că doar unele autorități de reglementare „au înțeles pericolul pe care îl reprezintă comportamentul furnizorilor de infrastructură” și a citat în mod specific Spania și India care „au intervenit cu succes” în creșterile propuse de aeroporturi. 

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.