Shadow

Hoteluri și inflație: există o creștere reală a tarifelor?

Hotelurile mediteraneene și-au crescut tarifele „cu mult peste” cele din 2019, dar Carlos Cendra, director de marketing și vânzări la Mabrian, a subliniat într-un nou raport că, comparațiile anuale de prețuri în Europa „pot fi înșelătoare”, având în vedere contextul de instabilitate economică. Potrivit platformei, inflația „a anulat” creșterea prețurilor, lucru pe care oamenii de afaceri îl observă și atunci când subliniază că din cauza creșterii costurilor, redresarea turismului nu sporește profitabilitatea companiilor. 

 

Principala concluzie a studiului, care se concentrează pe tarifele din 19 până în 22 de august pe baza prețului mediu publicat în agențiile online pentru o noapte (în pat dublu și regim standard), este că „prețurile, în ciuda faptului că au cunoscut creșteri, acestea sunt mai ieftine decât în 2019 în majoritatea destinațiilor turistice. Și asta pentru că creșterea a fost sub inflație.

 

În Italia, hotelurile de 3, 4 și 5 stele și-au majorat preturile cu 27%, 7% și, respectiv, 4%, rata inflației fiind de 9,12, astfel că „cea mai semnificativă creștere” se observă în unitățile de clasă inferioară. În cazul Franței, inflația se situează la 7,83%, iar tarifele au crescut cu 2% la hotelurile de 3 stele, 5% la hotelurile de 4 stele și 20% la hotelurile de categorie superioară. 

 

Prețul la hotelurile de 3 stele din Spania înregistrează o creștere de 4%, cele de 4 stele de 6% și cele de 5 de 13% față de 2019, cu toate acestea, nivelul inflației este de 13,55%, se remarcă în Mabrian. 

 

A se citi și știrea Aceste este modul în care sectorul reacționează la inflația fulgerătoare

Sursă: Mabrian Tehnologies

 

Antreprenorii din Regatul Unit, unde inflația este aproape de 12%, au crescut prețurile cu 7% la hotelurile de 3 stele, în timp ce cele de 4 și 5 stele au scăzut cu 1% și 12% față de 2019. Și în Germania, se observă o creștere a tarifelor la toate categoriile, fiind de 12% la hotelurile de 3 stele, 18% la hotelurile de 4 stele și 25% la hotelurile de 5 stele, în timp ce inflația este de 10,55%. 

 

Grecia prezintă cea mai bună situație dintre țările analizate, întrucât rata inflației este de 6,87% și acestea au avut creșteri ale tarifelor hoteliere de până la 134% la hotelurile de 5 stele. Cele de 3 și 4 stele mențin o creștere de 31% și 82%, față de 2019. Mabrian explică faptul că creșterea „atât de mare” a hotelurilor de 5 stele „poate fi legată de recenta deschidere a hotelurilor de lux în destinație, care a crescut valoarea medie a locuințelor din țară”. 

 

„În Europa, nu suntem obișnuiți să facem față acestor rate ale inflației. În acest moment, este important că industria de turism să se concentreze pe valori de profitabilitate, cum ar fi RevPar și GrossPar, mai degrabă decât prețul și gradul de ocupare. ADR este foarte părtinitoare de evoluția inflației și de alte aspecte macroeconomice, cum ar fi cursul de schimb”, conchide Carlos Cendra. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.