Shadow

Datele de trafic din luna mai arată o creștere continuă a cererii

Traficul global total în luna mai a anului trecut, măsurat în pasageri-kilometri transportați (PKT), a crescut cu 39,1% față de mai 2022, ceea ce arată o creștere puternică și continuă a cererii de transport aerian. La nivel mondial, traficul de pasageri se situează în prezent la 96,1 din nivelurile anterioare pandemiei, cu o rată medie de ocupare de 81,8%, potrivit raportului lunar al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA). 

Traficul intern a fost cu 5,3% mai mare decât în mai 2019, fiind a doua luna consecutivă în care fluxurile interne au depășit nivelurile de dinaintea pandemiei, în timp ce traficul internațional a atins 90,8% din nivelurile din mai 2019.

Toate piețele au înregistrat o creștere puternică, condusă de companiile aeriene asiatice, iar companiile aeriene din Orientul Mijlociu și America de Nord au depășit nivelurile anterioare pandemiei.

„Am văzut mai multe vești bune în luna mai. Avioanele au fost pline, iar coeficientul mediu de ocupare a ajuns la 81,8%. Piețele interne au raportat creșteri la niveluri anterioare pandemiei. Și, în perspectiva sezonului aglomerat de călătorii din nordul verii, cererea internațională a atins 90,8% din nivelurile pre-pandemice”, a declarat Willie Walsh, director general al IATA. 

Datele de trafic din luna mai arată o creștere continuă a cererii
Datele traficului din mai arată o creștere continuă a cererii (Sursă: Erik Odiin pe Unsplash).

Piețe internaționale

Companiile aeriene asiatice au înregistrat o creștere de 156,7% a traficului în mai 2023 față de mai 2022, menținând dinamica pozitivă de la ridicarea restricțiilor de călătorie rămase în regiune la începutul acestui an. Capacitatea a crescut cu 136,1%, astfel că gradul de ocupare s-a îmbunătățit cu 6,4 puncte procentuale, ajungând la 80%.

Companiile aeriene europene au înregistrat o creștere de 19,8% a traficului față de mai 2022. Capacitatea a crescut cu 14,2%, sporind gradul de ocupare cu 3,9 puncte procentuale, până la 84,4%.

Companiile aeriene din Orientul Mijlociu au înregistrat o creștere de 30,8% a traficului față de luna mai a anului trecut. Capacitatea a crescut cu 25% iar gradul de ocupare cu 3,6 puncte procentuale, până la 80,2%. Regiunea conduce redresarea, traficul din luna mai fiind cu 17,2% peste nivelul din 2019.

Traficul aerian al companiilor aeriene nord-americane a crescut cu 31% în luna mai 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Capacitatea a crescut cu 23,2%, ceea ce a dus la o îmbunătățire a gradului de ocupare cu 5,1 puncte, până la 85,1%, cea mai mare dintre regiuni.

Companiile aeriene din America Latină au înregistrat o îmbunătățire a traficului cu 26,3% în luna mai, comparativ cu aceeași lună din 2022. Capacitatea a crescut și mai mult, cu 27,3%, ceea ce a făcut ca gradul de ocupare să scadă cu 0,7 puncte procentuale, la 83,8%. Regiunea a fost singura în care creșterea capacității a depășit creșterea traficului pe parcursul anului.

Traficul companiilor aeriene africane a crescut cu 45,2% în luna mai, comparativ cu luna mai a anului trecut. Capacitatea a crescut cu 44,2%, ceea ce a dus la o ușoară creștere a gradului de ocupare cu 0,5 puncte procentuale, pana la 68,8%, cel mai scăzut dintre regiuni.

Mai multe informații despre subiect:

Creștere puternică și continuă a cererii de transport aerian

Willie Walsh: „Industria a ieșit din 2022 mai bine decât a intrat”

Companiile aeriene vor fi din nou profitabile în 2023, pentru prima dată în 3 ani

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.