Shadow

Consiliul UE prelungește certificatul COVID până la jumătatea anului 2023

Consiliul UE a aprobat prelungirea cu încă un an a Certificatului Digital COVID al Uniunii Europene, până în iunie 2023, măsură care fusese propusă în februarie anul trecut de Comisia Europeană. „Certificatul digital COVID a jucat un rol foarte important în facilitarea liberei circulații a persoanelor în timpul pandemiei de coronavirus, la principiul ridicării treptate a restricțiilor de călătorie rămâne în vigoare dacă situația epidemiologică o permite„, spune agenția. 

Pe 7 martie, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene (Coreper) a avizat oficialul mandatul de negociere al Consiliului cu Parlamentul European pentru extinderea regulamentului care, la acest moment, stabilește că certificatul va expira la 30 iunie 2022.

La 3 februarie 2022, CE a propus prelungirea Regulamentului cu un an până la 30 iunie 2023. De asemenea, a introdus și alte modificări specifice pentru a extinde gama de teste antigene autorizate și a permite obținerea certificatelor de vaccinare.

Principalele modificări introduse de Consiliu în propunerile Comisiei sunt următoarele:

– S-a adăugat obligația Comisiei de a reprezenta un raport detaliat înainte de 1 februarie 2023. Acest raport ar putea fi însoțit de propuneri legislative care să permită reevaluarea necesității abrogării sau prelungirii certificatului, în funcție de evoluția situației de sănătate.

– A fost introdusă posibilitatea că statele membre să solicite dovada identității și un certificat de vaccinare sau de recuperare pentru a putea include toate dozele într-un singur certificat de vaccinare sau de recuperare pentru a putea include toate dozele într-un singur certificat de vaccinare, indiferent de locul vaccinării, ceea ce ar facilita respectarea statelor membre cu obligația acestora de a elibera un certificat de vaccinare valabil, indiferent de locul vaccinării;

– Posibilitatea eliberării unui certificat de recuperare după ce a fost introdus un test antigen pentru a ține seama atât de adoptarea de către Comisia a unui act delegat care îi permite să-l elibereze în acești termeni, cât și noua posibilitate prevăzută în propunerea legislativă de a utiliza alte tipuri de teste cu antigen.

Actualul regulament de instituire a Certificatului UE Digital COVID a fost adoptat la 14 iunie 2021 și este în vigoare de la 1 iulie 2021. Acesta expiră la 30 iunie 2022, așa ca înainte de această data, Consiliul și Parlamentul European trebuie să ajungă la un acord prin procedură legislativă ordinară.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.