Shadow

Cele mai accesibile șase orașe din Europa în 2022

Luxemburg a câștigat premiul 2022 pentru cel mai bun oraș accesibil din Europa. „The Access City Award” este un concurs organizat de Comisia Europeană împreună cu entitatea European Disbility Forum. 

Potrivit Comisiei Europene, „Orașul Luxemburg a făcut din accesibilitate o prioritate. Urmează o abordare „Design pentru toți” pentru a facilita accesul tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități. Autobuzele cu podea joasă, echipate cu rampe, sunt prezent în tot orașul, precum și anunțuri vizuale și audio în autobuze și în stațiile de autobuz.

Juriul a apreciat, de asemenea, faptul că orașul Luxemburg își consultă în mod regulat cetățenii care au un anumit tip de handicap pentru a se asigura că măsurile planificate au efectul dorit.

„În plus, orașul face accesibile tuturor informațiile despre deciziile politice, punând la dispoziție ședintele cheie ale Consiliului Local în limbajul semnelor, pe lângă limbajul vorbit și transcrierea accesibilă”.

Turism accesibil în Barcelona.

Pentru premiul Oraș Accesibil 2022, Comisia Europeană a primit 40 de cereri. Capitala Finlandei, Helsinki, s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce Barcelona s-a clasat pe locul trei.

„În sfârșit, Leuven din Belgia și Palma de Mallorca din Spania au primit o mențiune specială. Leuven a fost recunoscută pentru accesibilitatea integrală, inclusiv în zona digitală. Palma a câștigat o mențiune specială pentru îmbunătățirea accesului la mediul fizic, inclusiv la plaje și parcuri”, explică Comisia Europeană.

„Accesibilitatea face o diferență reală în viața de zi cu zi”

Premiile au fost înmânate de comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.

„Accesibilitatea face o diferență reală în viața de zi cu zi. Este vorba despre autonomie și egalitate. De aceea, prin Acces City Award recunoaștem eforturile de a face orașele mai accesibile și mai incluzive”.

Cu ocazia Anului European al Căilor Ferate, Comisia Europeană a acordat și o mențiune specială orașului Oporto, Portugalia, pentru îmbunătățirea accesibilității gărilor sale.

87 de milioane de europeni

În prezent, aproximativ 87 de milioane de persoane din UE au un handicap.

Orașele câștigătoare ale premiilor anterioare au fost:

 • 2021, Jönköping (Suedia)
 • 2020, Varsovia (Polonia)
 • 2019, Breda (Tarile de Jos)
 • 2018, Lyon (Franta)
 • 2017, Chester (Regatul Unit)
 • 2016, Milano (Italia)
 • 2015, Boras (Suedia)
 • 2014, Göteborg (Suedia)
 • 2013, Berlin (Germania)
 • 2012, Salzburg (Austria)
 • 2011, Ávila (Spania)

Video de la acordarea premiilor:

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.