Shadow

Capitala Europeană a Turismului Inteligent: cele șase finaliste

Comisia Europeană a prezentat cei șase candidați preselectați pentru titlul de Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2024, în loc de cei patru candidați obișnuiți, din cauza unei egalități de puncte. Scopul este de a premia „orașul care demonstrează un angajament deosebit în ceea ce privește modelarea viitorului turismului durabil și inovator. Scopul premiului este, de asemenea, de a încuraja interacțiunea și consolidarea destinațiilor, facilitând în același timp. De asemenea, scopul premiului este de a încuraja interacțiunea și consolidarea destinațiilor, facilitând în același timp schimbul de bune practici în acest sector”, potrivit unor surse din cadrul organizației. 

Dintr-un grup de 30 de candidați din 17 țări, finaliștii selectați sunt, în ordine alfabetică, Bremehaven (Germania), Cork și Dublin (Irlanda), Genova (Italia), Helsinborg (Suedia) și San Sebastian (Spania). Acestea sunt urmate, fără statut de finalist, de Essen (Germania), Gdynia (Polonia), Odense (Danemarca), Padova și Parma (ambele în Italia).

San Sebastian, finalist al Capitalei Europene a Turismului Inteligent
San Sebastian, unul dintre cei șase finaliști care aspiră să devină Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2024.

După această etapă, finaliștii sunt invitați să își prezinte propunerile juriului european, care va face selecția finală. Orașul ales va beneficia de un sprijin extins în materie de comunicare și marketing. Acesta include crearea unui videoclip promoțional, instalarea unei sculpturi reprezentative care sa fie expusă în public în oraș și lansarea unor campanii promoționale personalizate, menite să crească vizibilitatea, atât la nivelul UE, cât și la nivel mondial, ceea ce în ultima instanță va avea ca rezultat o creștere a numărului de vizitatori.

Orașele câștigătoare au la dispoziție, de asemenea, o platformă pentru schimbul de bune practici și seria UE Smart Tourism Podcast, cu discuții în care sunt participa delegați ai câștigătorilor competiției.

La concurs au participat orașe din Uniunea Europeană și din țări care nu aparțin Uniunii, care au posibilitatea de a beneficia de programul pieței unice. O echipă imparțială de experți a efectuat o evaluare amănunțită a aplicațiilor, iar acei candidați care au obținut cel mai mare punctaj cumulat la toate categoriile au trecut în faza următoare.

Această competiție are loc din 2018, iar finaliștii din edițiile anterioare au fost:

Capitala europeană a turismului inteligent: 7 candidate

Un oraș spaniol și unul suedez, capitalele europene ale Turismului Inteligent

Zece orașe concurează pentru a fi capitala turismului inteligent 2020

Aceste orașe au devenit modele de turism inteligent în Europa și au obținut clasamente internaționale remarcabile în ceea ce privește sustenabilitatea, inovarea, calitatea vieții și incorporarea practică a strategiilor inteligente.

Pionerii ecologici ai turismului inteligent

Cu toate acestea, Comisia Europeană a anunțat și lista Orașelor candidate pentru premiul Green Pioneers of Smart Tourism 2024, care recunoaște orașele care „demonstrează o dedicare excepțională în ceea ce privește modelarea viitorului turismului sustenabil și inovator”, potrivit promotorilor săi. Acest premiu, împreună cu premiul „Capitala Europeană a Turismului Inteligent”, urmărește „să promoveze turismul inteligent și sustenabil al UE, să consolideze relațiile dintre destinații și să faciliteze schimbul de bune practici”.

Candidații preselectați dintre cele 11 aplicații primite au fost, de asemenea, în ordine cronologică, Grevená (Grecia), Grosseto (Italia), Karawanken-Karavanke (Geoparc Mondial Unesco din Austria și Slovenia) și Valongo (Portugalia).

Următoarea etapă a procesului este similară cu cea a Capitalei Europene a Turismului Inteligent, iar câștigătorul va fi poziționat ca un pionier al turismului durabil și angajat în realizarea obiectivelor Pactului Verde European. Pe tot parcursul anului 2024, acesta va beneficia de sprijin din partea unor experți în marketing și comunicare la nivelul UE.

Acest premiu este moștenitorul premiului European Destination o Excellence (EDEN), creat de Comisia Europeană în 2007 pentru a recunoaște destinațiile durabile emergente și neconvenționale. 

Acum, faptul de a fi desemnat Pionier Verde al Turismului Inteligent poate servi drept sursă de inspirație pentru alte destinații turistice europene, precum și pentru a ridica profilul orașului câștigător ca destinație de top, atrăgând mai mulți vizitatori și promovând o creștere economică durabilă.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.