Shadow

Bulgaria: cea mai ieftină destinație de soare și plajă din UE

În segmentul de soare și plajă, nu trebuie pierdută din vedere Bulgariamembră a Uniunii Europene din 2007. Cu 230.000 de paturi hoteliere (în unități cu mai mult de 10 locuri) distribuite în diferitele sale stațiuni situate la Marea Neagră, plajele bulgare sunt o destinație din ce în ce mai populară printre turiștii din Europa Centrală și de Est, în special pentru valoarea la un preț accesibil pe care o oferă călătorului, la prețuri mai ieftine chiar decât în Grecia, Croația sau Turcia. 

 

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică al Bulgariei, există aproximativ 100.000 de paturi în hoteluri de patru și cinci stele pe coasta Mării Negre; 60.000 de unități de trei stele; în timp ce celelalte 70.000 de locuri sunt distribuite în spații de cazare de 1 și 2 stele

 

În total, Bulgaria a primit 8,8 milioane de turiști străini în 2017, cu 7,6% mai mult decât în 2016. Grecia a fost cea mai mare piață emitentă, cu 1,1 milioane de turiști.

 

Dar dacă ne concentrăm doar pe zona geografică a coastei (districtele Varna, Burgas și Dobrich) și luăm ca referință turiștii care s-au cazat în unitățile hoteliere cu mai mult de 10 paturi, avem 3,2 milioane de turiști străini în 2017. „Dintre aceștia, 2,6 milioane de turiști și-au petrecut vacanța din iunie până în septembrie, iar pentru această vară ne așteptăm la un alt sezon puternic de vară”, potrivit surselor Ministerului de Turism din Bulgaria. 

 

În acest sens, și potrivit acelorași surse, numărul de zboruri programate de pe aeroportul Varna (nordul coastei) pentru sezonul festival arată o creștere anual de 15%, în timp ce în aeroportul Burgas (sud), creșterea este de 24%. 

O plajă din Bulgaria la coasta Mării Negre.
O plajă din Bulgaria la coasta Mării Negre.

 

Piețe emitente

Vara, cele mai importante piețe emitente în ceea ce privește numărul de nopți hoteliere sunt Germania (trei milioane de sejururi anul trecut), Rusia (1,5 milioane), Polonia (1,4 milioane), România (1,4 milioane) și Regatul Unit (1,1 milioane de nopți). 

 

Care ar fi principalele atuuri ale Bulgariei ca destinație de soare și plajă?

Mai multe elemente cheie sunt semnalate de Ministerul Turismului din această tară, printre care „varietatea resurselor turistice, apropierea relativă a principalelor piețe emitente, securitatea oferită de țară și competitivitatea ridicată a prețurilor”. 

 

În plus, coasta Mării Negre nu oferă doar plaje (multe dintre dintre ele într-un mediu natural sincer bine conservat), ci și numeroase situri de interes, inclusiv parcuri naturale, situri istorice precum Nessebar, etc.

 

Pe de altă parte, Bulgaria consideră că rivalele sale directe pe segmentul de soare de plajă sunt Grecia, Turcia și Croația, potrivit Ministerului Turismului. În orice caz, adaugă aceleași surse, „suntem foarte competitivi”. 

 

„Calitate excelentă pentru prețurile pe care le plătești”

Aceeași părere este împărtășită și de Hristov Yanev, CEO al afacerii de turism receptor VisitbulgariaOn.com. „Ca puncte forte, aș sublinia că sezonul nostru de vară este destul de lung, din mai până la sfârșitul lunii septembrie, de asemenea, Bulgaria oferă o calitate excelentă pentru prețul pe care îl plătiți”, spune Yanev. 

 

Și, potrivit acestui antreprenor turistic, „mulți dintre călătorii străini care ne vizitează consideră Bulgaria o destinație foarte accesibilă, ținând cont și ca moneda noastră națională, lev nu este la fel de puternică în comparație cu euro”. 

 

Un alt aspect de luat în considerare, spune Hristov Yanev, este faptul că multe companii aeriene low cost zboară către Bulgaria, „atât de mulți călători „aleg deja să își rezerveze singuri vacanțele, rezervând zborul separat și cazarea prin platforme online sau direct la hotel. Și puteți găsi oferte foarte bune”, spune el. 

 

În plus, „coasta noastră este destul de extinsă: are 330 de kilometri, iar peisaje sunt foarte diferite pe măsură ce te deplasezi. În nord, de exemplu, găsești plaje foarte bine conservate și există și oferte pentru turismul activ. În timp ce spre sud, în apropierea graniției cu Turcia, puteți găsi plaje foarte extinse cu nisip fin”. 

 

Oferta ilegală greu de cuantificat 

Cu toate acestea, există un punct cenușiu, recunoaște Hristov Yanev. „Nimeni nu știe exact câte locuri de hotel există în total pe coastă bulgară a Mării Negre, deoarece există numeroase hoteluri deschise, dar fără licența de funcționare, care nu sunt înregistrate”. 

 

Acesta explică, aceste tipuri de unități au aspectul de a fi încă un hotel și găzduiesc clienții „dar sunt ilegale. Aceste lucruri nu ar trebui să se întâmple într-o țară membră a Uniunii Europene… Dar, din păcate, este așa.” 

 

Pe de altă parte, potrivit lui Yanev, prognozele pentru sezonul 2018 „sunt foarte pozitive” și acest lucru se datorează a două motive. 

 

Pe de o parte, cererea este în creștere pentru alte tipuri de turism complementarea soareluri și plajei, cum ar fi eco-ruralul, turism vinicol, cultural…

 

„Și pe de altă parte, turiștii ruși se întorc puternic după criza prin care a trecut această piață emitentă. Bulgarii și rușii împărtășim legături culturale, iar limibile noastre sunt destul de similare. Deci se simt foarte comfortabil în Bulgaria și este, de asemenea, o destinație foarte accesibilă pentru ei.” 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.