Shadow

Aeroporturile europene, pe punctul de a-și reveni complet în iulie

Traficul de pasageri în rețeaua europeană de aeroporturi în iulie, cea mai aglomerată luna de vară, a fost cu doar 3% sub cifra atinsă în iulie 2019, depășind îmbunătățirea prezentată în iunie, când a fost cu -5,9% sub aceeași lună din 2019; în timp ce, în comparație cu iulie 2022, a crescut cu +12,8%potrivit raportului ACI Europe

Olivier Jankovec, directorul general al ACI Europe, a delcarat: „Aceste cifre sunt simptomatice pentru trecerea de la consumul material la consumul experiențial, oamenii apreciind mai mult ca niciodată călătoriile pentru petrecerea timpului liber și pentru a se întâlni cu prietenii și familia în Europa și în afara ei.

El a subliniat, de asemenea, că rezistența încrederii consumatorilor și ritmul continuu de redresare a traficului sunt cu atât mai remarcabile cu cât criza costului vieții și creșterile record ale tarifelor aeriene.

Cu toate acestea, diferența de performanță și de redresare dintre piețele aeroportuare de pe continent rămâne evidentă și în luna iulie: 51% dintre aeroporturile europene se află încă sub nivelul volumului de trafic de pasageri de dinaintea pandemiei, din cauza unei combinații de factori precum impactul razboiului din Ucraina sau creșterea impresionantă a capacității companiilor aeriene low-cost doar pe anumite piețe, precum și orientarea unei părți a traficului aerian intern către alte moduri de transport.

Aeroporturile europene, pe punctul de a-și reveni complet în iulie
Date pentru fiecare piață.

Recuperare totală

Pe piața UE+ (care include UE/SEE, Elveția și Regatul Unit), traficul de pasageri a fost de -4,3% în iulie, comparativ cu nivelurile din iulie 2019 și în creștere cu +12,7% față de aceeași lună a anului trecut.

Cea mai bună performanță a venit de pe piețele care se bazează în mod predominant pe turism receptor și/sau pe traficul transatlantic, aeroporturile din Islanda (+16,2%), Croația (+15,7%), Grecia (+14,8%), Portugalia (+10,5%), Luxemburg (+10,5%), Polonia (+7,1%), Malta (+6,3%), Cipru (+3%), Italia (+2,3%), Spania (+1,3%) și Irlanda (+0,6%), toate depășind nivelul de dinainte de pandemie.

La celălalt capăt al spectrului, aeroporturile din Finlanda (-31%), Slovenia (-27,4%), Bulgaria (-22,9%), Germania (-19,2%) și Suedia (-17,9%) au rămas cel mai departe de o redresare completă. În timp ce aeroporturile germane au înregistrat cea mai proastă performanță în ceea ce privește traficul de pasageri dintre cele mai mari piețe, aeroporturile din Regatul Unit (-4,7%) au înregistrat noi progrese in direcția redresării depline, urmate de cele din Franța (-6,6%).

Los aeropuertos europeos, cerca de su recuperación total en julio

Top 10 în funcție de trafic

Aeroportul Heathrow din Londra a fost din cel mai aglomerat aeroport european în luna mai, cu peste 6,7 milioane de pasageri.

Aeroporturile europene, pe punctul de a-și reveni complet în iulie
Cele 10 aeroporturi europene cu cel mai mare trafic de pasageri

Între timp, aeroporturile din restul Europei (Albania, Armenia, Belarus, Bosnia și Hertegovina, Georgia, Israel, Kazahstan, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina si Uzbekistan) au înregistrat o redresare completă a traficului de pasageri în luna iulie, depășind nivelurile de trafic de dinainte de pandemie cu +3,7%, în ciuda pierderii întregului trafic aerian pe aeroporturile ucrainene. Comparativ cu luna iulie a anului trecut, volumul din restul Europei a crescut cu +13,4%.

Cele mai impresionante rezultate de pe piața din afara UE+ au venit de la aeroporturile care au profitat de expansiunea transportatorilor low-cost, cum ar fi Albania (+116,6%) și Kosovo (+41,5%), precum și de cele care au beneficiat de schimbarea cererii către/dinspre Rusia în afara blocului, cum ar fi Uzbekistan (+72,6%), Armenia (+70,4%) și Kazahstan (+66,4%).

Principala piață a Turciei (+6,5%) a depășit, de asemenea, nivelurile de trafic de pasageri de dinaintea pandemiei.

Cea mai mare creștere

Dintre celelalte aeroporturi importante din Grupul 1, cele mai bune rezultate din iulie, comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei (iulie 2019), au fost înregistrate de: Atena (+10,6), Istanbul-Sabiha Gökçen  (+8,9%), Lisabona (+5,2%), Palma de Mallorca (+4,1%), Paris-Orly (+3,1%), Londra-Stansted (+1,8%), Antalya (+1,4%) și Dublin (+0%).

Aeroporturile europene, pe punctul de a-și reveni complet în iulie
Top 5 aeroporturi cu cea mai mare creștere în fiecare grup.

Mișcările aeronavelor 

Mișcările de aeronave au crescut cu +9,3% în întreaga rețea de aeroporturi europene în comparație cu aceeași lună a anului trecut și au fost de -6,1% în comparație cu nivelurile anterioare pandemiei.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.