Shadow

Acesta este cel mai puternic pașaport din lume

Pașaportul german este în prezent cel mai puternic pașaport din lume din cele 199 de țări și teritorii analizate, conform celei mai recente actualizări a VisaGuide.World Passport Index, un sistem de clasificare a pașapoartelor care evaluează și clasifică pașapoartele în funcție de o serie de factori care le determină puterea. 

Pentru a realiza o singura clasificare, fiecărei destinații de călătorie i se atribuie un punctaj de importanță a destinației (DSS), pe baza politicii de intrare aplicate pe pașaport, a PIB-ului, a indicelui energetic, a indicelui turistic și a indicelului de dezvoltare umană (HDI), printre alți factori. DSS este înmulțit cu valoarea obligativității vizelor impuse de țară de destinație pentru deținătorii de pașapoarte selectate.

Potrivit VisaGuide.World, pasaportul german este cel mai puternic pașaport din lume, cu un scor de 90,57 în Februarie 2024. Acesta este urmat de pașapoartele din Spania, Italia, Singapore și Franța, care alcătuiesc topul cinci. 

Acesta este cel mai puternic pașaport din lume
Sursă: VisaGuide.World

România se află pe locul 36 cu un scor de 86,29, în urma Letoniei, dar depășind în clasament țări precum Canada, Cipru și Statele Unite.

Politici privind vizele

In evaluare, VisaGuide.World include în calculele sale următoarele politici de viza sau intrare.

 • Călătorii fără viză. În cazul în care deținătorilor de pașapoarte ale unei țări nu li se solicită viza, atunci DSS se înmulțește cu 1.
 • Autorizație electronică de călătorie. DSS se înmulțește, de asemenea, cu 1 în cazul în care titularii de pașapoarte pot obține o autorizație electronică de călătorie (ETA).
 • Viza la sosire. Pentru țările de destinație care necesită viză la sosire, DSS se înmulțește cu 0,8.
 • Viza electronica (e-Visa). Pentru țările de destinație în care titularul pașaportului trebuie să obțină o viză electronică (e-Visa) aprobată de guvern înainte de plecare, DSS se înmulțește cu 0,3.
 • Viza de ambasada sau alte vize aprobate de guvern. În cazul în care titularii de pașapoarte trebuie să solicite o viză la o ambasadă sau orice altă formă de permisiune aprobată de guvern înainte de plecare, se atribuie un punctaj cu valoarea = 0.
 • Călătorie fără pașaport. În cazul în care titularii de pașapoarte pot vizita o țară fără pașaport, DSS se înmulțește cu 1,01.
 • Intrarea interzisă. În cazul în care titularul unui pașaport nu are voie să intre într-o țară, DSS se înmulțește cu -0,5.

Deoarece fiecărei țări de destinație i se atribuie un DSS unic, înseamnă că posibilitatea de a călători fără viză într-o destinație cu un DSS mai mare conferă pașaportului selectat o valoare mai mare decât accesul fără viză într-o țară cu un DSS mai mic. Astfel, rezultă un clasament mai precis pentru fiecare pașaport. 

Odată calculați toți factorii, fiecare pașaport are o valoare unică și nu există două țări care să aibă același număr de destinații „fără viză”.

Criterii de evaluare a țării

Fiecare destinații este analizată în funcție de următoarele criterii:

 • Produsul intern brut (PIB): este utilizat pentru a determina „puterea economică a unei țări”.
 • Indicele de putere: care reprezintă o combinație a atributelor unei țări, cum ar fi conducerea, influența economică și politică, precum și alianțele internaționale și puterea militară. Îl folosim pentru a determina puterea, stabilitatea și influența globală a unei țări.
 • Indicele de turism: numărul anual de vizitatori și turiști dintr-o țară, a utilizat pentru a determina popularitatea unei anumite destinații.
 • Indicele de dezvoltarea umană (IDH): o combinație de atribute ale populației unei țări, cum ar fi speranța de viață, sănătatea, educația și nivelul de trai. Este utilizat ca o măsură generală a fericirii și bunăstării populației care trăiește o țară respectivă.

A se citi și Cele mai puternice 16 pașapoarte din lume.

 

Sursă: VisaGuide.World

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.