Shadow

UE încheie cu Qatar primul acord de aviație cu o țară din Golf

Uniunea Europeană (UE) și Qatar au formalizat un acord aerian, primul din blocul UE cu un stat din Golful Persic și care încearcă să continue deschiderea piețelor aeriene, oferind în același timp mecanisme care să garanteze libera concurență

„Acordul stabilește standarde ambițioase pentru o concurență loială, transparență sau probleme sociale” și va oferi condiții legale pentru acordurile de transport aerian între ambele teritorii, a declarat într-o declarație comisarul european pentru transport, Violeta Bluc.

Părțile se angajează să deschidă treptat ambele piețe pe o perioadă de cinci ani, ceea ce va afecta îndeosebi țările din UE care nu au liberalizat complet conexiunile cu Qatar – Germania, Belgia, Franța, Olanda și Italia. 

În plus, vor fi create „mecanisme solide” pentru a evita „denaturarea concurenței și a abuzurilor care afectează negativ companiile aeriene din UE sau din țări terțe”, a adăugat Comisia Europeană (CE).

De asemenea, părțile se angajează să promoveze transparența contabilă în conformitate cu standardele internaționale și să „îmbunătățească, printre altele, practicile sociale și de muncă”.

Acordul, pentru care au început negocierile în 2016, va intra în vigoare atunci când UE și Qatar vor formaliza pactul semnat la Bruxelles în conformitate cu procedurile lor interne.

Asociația Europeană a Piloților (ECA) nu a fost entuziasmată de acord, considerând că acest tip de pacte care contribuie la îmbunătățirea concurenței și a protecției sociale, ar trebui să ofere „noi oportunități comerciale” pentru companiile Uniunii Europene, și „aici acordul este incomplet”.

„Acordul pare să fie foarte concentrat pe partea Qatarului, care va avea acum acces direct la 28 de țări, 500 de milioane de clienți și la o mare piață de mărfuri. UE obține acces la piață unei singure țări într-o regiune izolată cu 3 milioane de consumatori”, a afirmat ECA într-o declarație.

În acest sens, președintele ECA, Jon Horne, a regretat că aviația este considerată „ca o simplă înregistrare a schimbării într-o strategie politico-economică mai largă”.

În ultimii ani, compania aeriană Qatar Airways, ca și alte companii aeriene din țările din Golful Persic, cum ar fi Emirates din Dubai, a fost acuzată că a primit presupuse subvenții de la stat care au limitat concurența liberă a unor companii, printre care și europene.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.