Shadow

Uber este interzisă în toată Spania prin hotărâre judecătorească

Instanța Comercială 2 din Madrid a dispus cautelar încetarea activității companiei Uber în toată Spania și utilizarea aplicației sale Uber POP, care pune în contact utilizatorilor și șoferilor privați pentru servicii de transport interurban, măsura solicitată de către Federația Profesională de Taxi din Madrid. Rezoluția coincide cu o decizie similară luată în Olanda și New Delhi interzicând Uber, acestea considerând că oferă un serviciu ilegal, în capitala India adăugându-se acuzația de viol împotriva unui șofer.

Decizia semnalează că șoferii Uber nu au autorizația administrativă și licențele stabilite de legislația spaniolă pentru transportul de pasageri cu propiul vehicul, ceea ce reprezintă o concurență neloială cu șoferii de taxi; și este luată ca măsură de precauție pentru a opri presupusa activitate ilegală, în timp ce a fost acceptată cererea asociațiilor de șoferi de taxi din Madrid împotriva companiei Uber.

Judecătorul își bazează decizia pe faptul că atât legea spaniolă cât și a regiunii Madrid stabilesc obligatoriu licența și o serie de cerințe pentru transportul de pasageri, „încălcând în mod evident normele legale într-o industrie reglementată„. 

Uber este interzisă în toată Spania prin hotărâre judecătorească
Uber este interzisă în toată Spania prin hotărâre judecătorească

Puternica aplicație a start-up-ului de tehnologie și-a început activitatea în Barcelona și era extinsă în capitala spaniolă și Valencia. La sfârșitul lunii septembrie, polemicul start-up de tehnologie a anunțat că Uber ajungea în Madrid. A doua zi, administrația din Madrid oferea un termen companiei Uber pentru a dovedi legalitatea sa. După expirarea termenului limitată, Departamentul de Transport a deschis o procedură de sancțiune împotriva lui Uber, argumentând că aceasta realiza activități de transport de călători fără licență.  De fapt, potrivit Direcției Generale de Transport din Madrid, aceasta acumulează 25 de proceduri de penalizare deschise împotriva lui Uber.

Cu toate acestea, la o lună mai târziu, Uber anunță că extindea utilizarea aplicației sale în Valencia. În Barcelona, șoferii de taxi au denunțat că Uber încalcă patru legi într-un document juridic prezentat la Agenția Catalană de Consum. 

 

Decizia juridică

În rezoluție, judecătorul clarifică faptul că nu este vorba de o chestiune de dezbatere filozofică despre libertatea pieței în general și economia de cooperare în special, fărăo protecție cautelară bazată pe legislația în vigoare„.

Judecătorul ajunge la concluzia deoarece legea de concurenței neloiale determină că atunci când sunt încălcate norme cerute pentru a funcționa pe piață, încălcarea este ea însăși o acțiune neloială

Măsura provizorie adoptată de Tribunalul Comercial nr 2 din Madrid a fost luată fără a asculta compania Uber pentru prejudiciul cauzat propietarilor serviciului de taxi și pentru ca Uber are sediul într-un ‘paradis fiscal’ din SUA Delaware.  

În aceeași rezoluție li se cere companiilor de telecomunicații și de plăți electronice să interzică toate tipurile de tranzacții și hosting pentru compania Uber. 

 

Măsuri solicitate

Pe partea de dispozițieordonă încetarea funcționării aplicației Uber, precum și încetarea și interzicerea oricărei aplicații sau orice alt suport sau sistem tehnologic sau informatic pentru a presta serviciul de transport în Spania. 

În plus, decizia semnalează că aceste măsurivor fi puse în aplicare de îndată ce solicitantul va furniza, în termen de trei zile de la primirea notificării a acestei rezoluții, garanția bancară pe timp nedefinit în valoare de 10.000 de euro și plătibilă la prima cerere și atunci când această instanță consideră necesar și suficient”.

Și cere furnizorilor de servicii de informare recunoscute în Registrul de Operatori al Comisiei de Piață a Telecomunicațiilor să suspende transmisia sau prestarea oricărui serviciu echivalent intermedierii pentru Uber. 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.