Shadow

Turiștii africani stimulează creșterea sectorului de pe continent

Turiștii africani devin motorul turismului din Africa, deoarece patru din zece călători internaționali provin de pe continent, potrivit unui studiu realizat de Conferința Națiunilor Unite privind Comerțul și Dezvoltarea (UNCTAD). „Raportul privind dezvoltarea economică în Africa 2017: turism pentru o creștere transformatoare și favorabilă incluziunii” subliniază faptul că în regiunea subsahariană această proportie de călătorii de pe continent crește la doi din trei turiști. 

 

În ultimele două decenii, Africa a înregistrat o creștere puternică, iar sosirile turistice internaționale și veniturile din turism au crescut cu 6% și, respectiv, 9% în fiecare an între 1995 și 2014

 

Studiul compară datele din perioadele 1995-1998 și 2011-2014 și subliniază creșterea de la 24 la 56 de milioane de sosiri turistice în Africa. 

 

Turismul oferă mai mult de 21 de milioane de locuri de muncă (unul din 14) pe acest continent și se preconizează că în următorul deceniu, creșterea continuă va genera 11,7 milioane de locuri de muncă în Africa. 

Turismul contribuie cu aproximativ 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB).
Turismul contribuie cu aproximativ 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

 

Raportul indică, de asemenea, ca mai mult de 30% din activitatea de turism este condusă de femei, iar 36% din ministerele de turism sunt în mâinile femeilor, ceea ce reprezintă cea mai mare proporție din lume. 

 

Veniturile obținute din exporturile de turism s-au triplicat ajungând de la 14 miliarde la 47 miliarde de dolari. Ca urmare, acest sector contribuie cu aproximativ 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al continentului. 

 

Marele potențial al turismului

Primul Plan de Zece Ani de Execuție al Programului 2063 al Uniunii Africane visează să dubleze contribuția turismului la economie, pentru care ar trebui să crească într-un ritm mai rapid și mai pronunțat. 

 

Pentru a plasa potențialul turismului intraregional în creșterea economică a continentului, guvernele africane trebuie să ia masuri pentru a liberaliza transportul aerian, a promova libera circulație a persoanelor, a garanta convertibilitatea monedelor și ceea ce este esențial, să recunoască valoarea turismului african și să îl planifice, în opinia UNCTAD. 

 

Agenția ONU subliniază, de asemenea, relația dintre pace și turism, având în vedere că simpla apariție a instabilității într-o regiune, poate determina călătorii să se abțină de la vizitarea acesteia, cu consecințe durabile și devastatoare. De fapt, amintește că veniturile din turism din Tunisia în 2009-2011 au scăzut în medie cu 27%, de la 3.500 milioane dolari în 2009 la 2.500 milioane de 2011, ca urmare a instabilității politice. 

 

De aceea, UNCTAD încurajează guvernele africane și instituțiile regionale să se ocupe de problemele securității și protecției și să răspundă rapid la crize, care sunt esențiale pentru creșterea turismului. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.