Shadow

Turismul mondial crește cu 6% ajungând la 1.400 milioane de sosiri

Sosirile turiștilor internaționali în lume au ajuns la 1.400 de milioane în 2018, cu 6% mai mult decât anul trecut. Acest număr este atins cu doi ani înainte de anul prevăzut de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), și reprezinta a doua cea mai mare creștere a deceniului, după cum a anunțat Zurab Pololikashvil, secretarul general al acestei organizatii.

Potrivit șefului UNWTO, factori precum creșterea economică mai puternică, călătoriile aeriene mai accesibile,  schimbările tehnologicenoile modele de afaceri și facilitarea mai multor vize au accelerat creșterea în ultimii ani.

Având în vedere acest nou an, ținând seama de perspectivele economice și de indicele de încredere al UNWTO, se așteaptă ca sosirile internaționale să crească între 3% și 4%, în conformitate cu tendințele istorice de creștere.

Pentru Pololikashili, creșterea turismului în ultimii ani „confirmă faptul cp sectorul este astăzi unul dintre cele mai puternice motoare ale creșterii și dezvoltării economice la nivel global”.

Zurab Pololikashvili, secretarul general al OMT, într-o conferință de presă la Madrid.
Zurab Pololikashvili, secretarul general al OMT, într-o conferință de presă la Madrid.

„Avem responsabilitatea să o gestionăm într-o manieră durabilă pentru a transpune această extindere în beneficii reale pentru toate țările și, în special, pentru toate comunitățile locale, creând oportunități de angajare și de antreprenoriat și fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a subliniat el.

În ceea ce privește rezultatele pe regiuni, în termeni relativi, Orientul Mijlociu, Africa, Asia și Pacific și Europa au condus la o creștere economică în 2018, în timp ce sosirile în America erau sub media mondială.

În Europa, au fost înregistrați 713 milioane de turiști, număr care reprezintă o creștere remarcabilă de 6% în comparație cu o perioadă extrem de puternică în 2017. 

Creșterea a fost determinată de Europa de sud și mediteraneană, cu o revenire de 7%; Europa Centrală și de Est, de 6%, și Europa de Vest, de 6%. Rezultatele zonei nordice au fost plane, datorită slăbiciunii sosirilor către Regatul Unit.

 

Franța conduce podiumul

Potrivit datelor provizorii ale UNWTO, Franța conduce podiumul mondial, urmată de SUA și Spania, dar lipsa bilanțului turistic al SUA nu permite specificarea poziției sale concrete. Printre principalele destinații se numără și țări precum China, Italia și Mexic.

 

Sosirile pe regiuni

Asia și Pacific au înregistrat 343 de milioane de turiști internaționali, cu 6% mai mulți, ieșind în evidență Asia de Sud-Est cu o creștere puternică de 7%, iar Oceania cu cea mai moderată, de 3%.

America a primit 217 milioane de vizitatori, cu 3% mai mulți, creștere condusă de America de Nord (cu 4% mai mulți), iar America Centrală și Caraibe au înregistrat de scădere de 2%, care în cazul ultimei regiuni este rezultatul impactului uraganului din 2017, Irma și Maria.

Datele din Africa indică o creștere de 7% în 2018, cu o creștere de 10% în Africa de Nord și 6% în Africa Subsahariană, ajungând la 67 de milioane de sosiri, în timp ce Orientul Mijlociu a înregistrat rezultate solide. cu 64 milioane de turiști, consolidând recuperarea din 2017.

 

Încentinire economică și Brexit

Pentru 2019, tendințele arată mai multe călătorii de pe piețele emergente, în special India și Rusia, dar și din țări mai mici de origine arabă și asiatică.

În același timp, încetinirea economică globală, incertitudinea legată de Brexit, precum și tensiunile geopolitice și comerciale pot provoca o atitudine de „așteaptă și vezi” în rândul investitorilor și călătorilor.

UNWTO se așteaptă că în acest an să se consolideze în rândul consumatorilor tendințe emergente și că digitalizarea, noile modele de afaceri, călătoriile mai accesibile și schimbările sociale continuă să formeze sectorul, astfel încât „atât destinația cât și companiile trebuie să se adapteze dacă vor să rămână competitivi”, a subliniat Pololikashvili.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.