Shadow

Republica Dominicană promovează noi forme de turism

„Lucrăm la dezvoltarea de noi forme de turism, cu o abordare durabilă, care să îmbunătățească dezvoltarea socio-economică a comunităților prin potențialul lor cultural, patrimonial și natural”, a declarat David Collado, ministrul turismului din Republica Dominicană, într-un interviu acordat pentru HOSTELTUR. În acest, sunt promovate noi centre turistice pentru a diversifica oferte și a oferi alternative călătorului care își dorește ceva mai mult decât soare și plajă și caută să se implice cu mediul înconjurător. 

Modelul all inclusive de „Soare si Plajă”, dezvoltat până în prezent în acest sector, a poziționat Republica Dominicană drept cea mai importantă destinație turistică din regiune (și cea care își revine cel mai repede după pandemie) și a permis ca această activitate să contribuie substanțial la economie. În prezent, aceștia se angajează să diversifice și să lărgească oferta turistică.

Punta Cana, Puerto Plata, Sanamá, La Romana și Santo Domingo sunt cele mai populare destinații turistice pe piața internațională, dar sectorul public și cel privat stimulează de dezvoltarea de noi centre turistice în Miches, Punta Bergantín și Pedernales.

Miches, miza cea mare

David Collado a explicat că atât diversificarea ofertei turistice, cât și promovarea unui model de turism sustenabil, incluziv și competitiv „fac parte din liniile directoare pe care le-am trasat în noile destinații de explorat”, iar Miches este una dintre ele. Obiectivul este de a atrage turiști mai pretențioși, „care caută o conexiune cu natura în spații funcționale, care respectă mediul înconjurator și pun accent pe colaborarea cu economiile regionale”. În acest scop, sunt stimulate investițiile în zonă.

Miches are în prezent șase proiecte turistice aprobate, cu peste 3.100 de camere de hotel și peste 1.400 de camere rezidențiale, „care sunt axate pe oferirea unei experiențe de lux în contact cu mediul înconjurator și conservarea acestuia”, spune ministrul.

Proiectul Tropicalia, „o dezvoltare turistică cu densitate turistică redusă, cu impact redus asupra mediului și respect absolut pentru mediul natural”, este forța motrice a turismului de lux sustenabil și a ofertei din Miches”, a declarat ministrul.

Punta Bergatin, un proiect cu peste 6.700 de camere

Anul acesta, în provincia Puerto Plata, va începe construcția Punta Bergatin, „un proiect care se va întinde pe o suprafață de 8 milioane de metri, cu 6.700 de camere de hotel, un teren de golf, un centru industrial, un centru comercial urban și o zonă de dezvoltare a turismului urban”, potrivit Ministerului dominican al Turismului. Se estimează că ar putea fi create 83.250 de locuri de muncă și vor fi oferite stimulente speciale pentru a garanta succesul companiilor.

Acest nou pol turistic și urbanistic va permite consolidarea și diversificarea economică și socială a ofertei turistice din Puerto Plata, deoarece va dispune de un centru de inovare în care vor converge companii tehnologice, universități naționale și internaționale. În același timp, aspiră să devină o destinație turistică preferențială legată de industria cinematografică internațională, întrucât compania One Race Films, detinuta de actorul Vin Diesel, va avea un studio de filmare, iar în cadrul acesteia va fi construit și un teren de golf cu 18 găuri.

Pedernales Redonda, Miches.

Pedernales, o dezvoltare de 1,4 miliarde de euro

Dezvoltare durabilă a turismului în provincia Pedernales este un proiect care va cuprinde o suprafața totală de aproximativ 44.000.000 m2 și include dezvoltarea unei zone hoteliere, construcția primelor două unități a început în februarie; construcția unui aeroport și ar unor infrastructuri de servicii, cum ar fi drumuri, infrastructura sanitară, sistem electric. Se preconizează o investiție cuprinsă între 1 și 1,5 miliarde de dolari (între 930 milioane de euro și 1,395 miliarde de euro).

Alte proiecte majore

Cele trei menționate mai sus nu sunt singurele proiecte de îmbunătățire a ofertei destinației.

În Santo Domingo, în Zona Colonială, „aproximativ 1.200 de camere de hotel sunt așteptate să fie construite în următorii doi ani”, potrivit ministerului, iar printre acestea se numără Iberostar Las Mercedes Boutique Hotel, care va avea 130 de apartamente. Sectorul public derulează, până în 2025, Programul integral de dezvoltare turistică a Orașului Colonial, care constă în recuperarea spațiilor publice și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru rezidenți.

La rândul său, turismul de croazieră este promovat în Samaná prin construirea, explorarea și Puerto Duarte, un complex turistic recreativ și port de croazieră cu o investiție de peste 60 de milioane de dolari (55,8 milioane de euro).

Potrivit informațiilor furnizate de minister, în Arroyo Barril „se intenționează să se efectueze lucrări de întreținere de rutină, adaptarea și extinderea docului existent pentru dezvoltarea unui terminal de croazieră maritimă, care să permită utilizarea eficientă a infrastructurii existente, cu îmbunătățirile necesare pentru a realiza sosirea navelor de tip Oasis, a navelor mai mari (8.500 de pasageri) și primirea de turiști în întreaga lume”.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.